Oglasio se Pernar: “Dao sam sve od sebe da ih osude, ali nisam uspio”

Vijesti 01. lip 202313:04 5 komentara
Borna Filic/PIXSELL

Ivan Pernar, koji je svjedočio protiv Hrvata u Zambiji, nije krio tugu zbog oslobađajuće odluke sutkinje Visokog suda u Ndoli.

“Ako tužiteljstvo ne uloži žalbu ili žalba bude odbijena, odluka sutkinje postaje pravomoćna. Zambijski zakon govori kako da bi netko bio osuđen za trgovinu ljudima, nije dovoljno samo da posvajanje bude nezakonito nego je potreban i element iskorištavanja djece. Što je točno sutkinja odlučila, javit ću uskoro, ali sudeći po ovoj odluci, možemo ustvrditi da optuženi nisu krivi za trgovinu djecom”, napisao je Ivan Pernar, bivši saborski zastupnik, neposredno nakon objave odluke sutkinje o oslobađanju Hrvata.

U objavi vrlo brzo nakon toga puno je opširnije obrazložio svoj stav i zašto je razočaran ovakvom presudom. Napisao je kako smatra da oni, kao ni drugi Hrvati tijekom godina, nisu mogli posvajati djecu iz DR Konga kao i da je netko zaradio novac na njima. “Smatram da je pogrešno to što su se upustili u posvajanje djece iz Konga i da Hrvatska ne bi trebala dozvoljavati takva posvajanja”, napisao je među ostalim.

Njegovi sljedbenici na toj mreži u komentarima negoduju zbog takve odluke suda. Većina sud proziva za korupciju, a ne nedostaje ni homofobnih stavova i poziva na nasilje.

Oslobađajuća presuda, već danas u Hrvatskoj?

Podsjetimo, sutkinja Visokog suda u Ndoli Mary Mulanda donijela je odluku o oslobađanju osmero hrvatskih državljana kojima se od prosinca sudilo za navodnu trgovinu djecom.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati slučaj, a nalog za puštanje ide odmah.

Ministar Marin Piletić istaknuo je da posebno pozdravljaju odluku da nije utvrđeno nijedno kazneno djelo zbog čega su zadržani u Zambiji, kao i da nije bilo riječi o falsificiranju dokumenata. Otkrio je da se uz njih osim odvjetnika nalazi i konzularni predstavnik.

“Organizirat će se najbrži mogući transfer u Hrvatsku zajedno s četvero maloljetnih državljana Hrvatske, djecom koja imaju sve papire”, istaknuo je Piletić.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić rekla je da se nadaju da će već danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku.

Osmero Hrvata zambijski je sud već jednom oslobodio u veljači, ali ih je policija ponovno uhitila u zračnoj luci i vratila u pritvor te je sud ponovno podigao optužnicu protiv njih. Razlog tomu bila je anonimna prijava koja je došla iz Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ