Olujić o Dobroniću: To nije toliko pobjeda Milanovića koliko poraz Plenkovića

Vijesti 18. lis 202117:03 > 19:54 4 komentara

Bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić u Newsroomu je komentirao izbor novog predsjednika tog suda Radovana Dobronića, kao i okolnosti koje su dovele do toga.

Radovanu Dobroniću je po polaganju prisege čestitao i Marin Mrčela, zamjenik bivšeg predsjednika VS-a, no Krunislav Olujić u tome ne vidi preveliku gestu:

VEZANE VIJESTI

“To je pitanje elementarne pristojnosti i protokola koji je ovaj puta zatajio. Dužnost je zamjenika predsjednika Vrhovnog suda od bivšeg predsjednika nazočiti polaganju prisege aktualnog predsjednika. Ne bih davao veće značenje tome osim protokolarnog i pristojnosti. Vrijeme će pokazati hoće li biti suradnje. Očekujem do kraja godine da Dobronić donese i sam novi godišnji raspored kojim će utvrditi zamjenika predsjednika. Treba vidjeti je li to sudac Mrčela.”

Na pitanje jesu li i predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković trebali nazočiti polaganju prisege, Olujić kaže:

“Neću reći da je znakovito, ali nije dobro. Nije bilo nužno, no nije samo riječ o izboru predsjednika Vrhovnog suda, budući da je to najvši sud u državi, a čelna osoba tog suda je čelna osoba sudbene vlasti, ako predsjednik Republike i premijer simboliziraju izvršnu vlast, a Jandroković personificira zakonodavnu vlast, elementarna pristojnost bi bila da nazoče tom činu. Brzo se sve odvilo, od imenovanja u petak do prisege nekoliko dana.”

Komentirao je i nedjeljnu kavu suca Dobronića s prof. Zlatom Đurđević:

“Gđa Đurđević je sigurno jedan od najboljih ako ne i najbolji kandidat za predsjednika Vrhovnog suda. Nažalost, zbog protuustavnih odluka, odnosno odredaba Zakona iz 2018. kojima je ograničena ovlast predsjednika Republike, dovedena je u situaciju da se taj cijeli postupak izbora gđe Đurđević proglasi nezakonitim i da joj se nametne odgovornost koja ne stoji, a izvire iz činjenice da je svojevremeno sudjelovala u prvom krugu i da se tako, ako je vjerovati Plenkoviću, na najbolji mogući način sama diskvalificirala što je samo po sebi apsurdno.”

Dodao je da je Radovan Dobronić na ispitivanju saborskog Odbora nekoliko sati bio izložen tafalnoj paljbi:

“Dobronić je bio izložen rafalnoj paljbi. Cijelo saslušanje Dobronića trajalo je satima. Sudac Dobronić je itekako dobro odgovarao. Ovo možda nije toliko pobjeda Zorana Milanovića koliko je poraz Andreja Plenkovića jer na sebe nije mogao preuzeti odgovornost rušiti kandidata predsjednika Republike kraj činjenice da je svjestan dodatne okolnosti da kandidat za predsjednika VS-a može biti samo osoba iz kadrovske slagalice Zorana Milanovića. Nakon toga se građanin Plenković ne bi mogao pozivati na činjenicu da HDZ nije gospodar sudbene vlasti.”

“Poručujem Plenkoviću da odustane i plati kaznu”

Dodaje i da je malo neobična činjenica što je u istom tjednu donesena presuda Ivi Sanaderu i HDZ-u te da je izabran novi predsjednik VS-a:

“Sve je malo začudno. Kad je objavljena presuda Sanader i HDZ, u tom tjednu je odlučivano o samom sucu Dobroniću kao kandidatu za predsjednika VS-a. Čini mi se da je čudan trenutak. Možda je kasnila ta presuda s objavom mjesec dva dana, ali ne bih rekao da je imala za cilj rušiti bilo kojeg kandidata.”

VEZANA VIJEST

Komentirao je i presudu Sanderu i HDZ-u kao i izjave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o tome:

“Ovog puta se odgovornost HDZ-a kao pravne osobe izvlačila iz odgovornosti Ive Sanadera kao fizičke osobe. Brine što aktualni premijer poriče bilo kakav kontinuitet. Zahvaljujući Jadranki Kosor omogućeno mu je da u 41. godini auta svoju ljubav prema Tuđmanu i HDZ-u, sad otkriva da razmišlja o podnošenju pravnog lijeka na Ustavni sud iako je svjestan činjenice da se ta odluka Ustavnog suda ne može pozitivno reflektirati na osudu HDZ-a. Poručujem Plenkoviću bolje da odustane i plati kaznu te tako demantira da je HDZ jedan te isti. Rekao je epohalnu rečenicu da je preuzeo dužnost predsjednika HDZ-a da bi promijenio HDZ i Hrvatsku. Danas, 10-ak godina od njegovog ulaska u partiju, nismo primijetili da se HDZ promijenio kao ni Hrvatska. Jedino se Plenković promijenio koji je postao hrvatski tiranin, satrap, o njemu i njegovoj demokratičnosti možemo pisati romane.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare