Olujić: Plenković vrši nedopušteni i neprimjereni pristup na rad DORH-a

Vijesti 19. svi 202216:40 > 21:03 2 komentara
N1

O utjecaju na Državno odvjetništvo RH u N1 Newsroomu govorio je Krunislav Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda. Istaknuo je da je zabrinjavajuće to što se premijer Andrej Plenković miješa u rad DORH-a.

Prokomentirao je koliko je prihvatljivo da premijer zove glavnu državnu odjvjetnicu i poručuje kako je nedopustivo da netko drugi od dužnosnika javno govori kako smatra da treba uhititi nekog njegovog suradnika, a potom putem medija to prepričava:

vezane vijesti

“Treba razlikovati dvije stvari – upozoriti na Ustavom utvrđenu poziciju državnog odvjetništva kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, a s druge strane upozoriti na postupanje predsjednika Milanovića koji je uputio javni poziv i javno se obratio DORH-u, pozvao ga na ostvarivanje svoje Ustavom utvrđene zadaće, među inim i ostvarivanje funkcije kaznenog progona i pri tome javno izrazio svoje čuđenje zbog čega netko, pa makar i ministar još obavlja dužnost i zašto DORH nije pokrenuo postupak. Više zabrinjava činjenica da se aktualni premijer doista miješa u posao DORH-a, rukovodeći se činjenicom da Vlada predlaže glavnog državnog odvjetnika”.

Kaže da bi se komunicirati trebalo putem godišnjih izvješća, a premijer se Zlati Hrvoj Šipek obratio na pravno nedopustiv način. “Javnost to doživljava kao pritisak na glavnu državnu odvjetnicu”, dodao je i nastavio: “Andrej Pleković ogriješio se u ustavom utvrđenu poziciju DORH-a, vladavinu prava, diobu vlasti i vrši nedopušteni i neprimjereni pristup na rad DORH-a.”

“Očito ministar Malenica ne poznaje odredbe hrvatskog Ustava”

Dotaknuo se javnog istupa ministra pravosuđa Ivana Malenice, za kojeg je rekao da “očito nije dorastao toj funkciji”.

“Ustvrdio je da DORH štiti RH, a premijer se radi zaštite RH obratio glavnoj državnoj odvjetnici – to nije točno, očito da Malenica ne poznaje odredbe hrvatskog Ustava. DORH ne štiti RH nego imovinske interese RH i poduzima pravne radnje radi tih interesa”, pojasnio je.

“Plenković si u stilu Luja XIV. dopušta pristup – država, to sam ja”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.