Optuženi HDZ-ovac i prijateljica koju je nezakonito uhljebio kod sebe u Agenciji

Vijesti 03. kol 202313:57 1 komentar
Dubravka Petric / Pixsell

USKOK je upravo pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv Davora Mikulića, HDZ-ovca koji je do lani bio ravnatelj Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije. Mikulić koji je i bivši HDZ-ov vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije bio je uhićen zbog sumnje da je zlorabio svoju funkciju i trgovao utjecajem, odnosno da je sredio posao svojoj prijateljici, također HDZ-ovki Renati Forjan. I ona je bila vijećnica u Skupštini Osječko-baranjske županije.

U optužnici USKOK tvrdi da je Renata Forjan od Mikulića tražila da u Agenciji sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i kvalifikaciji, te da joj osigura zapošljavanje na tom radnom mjestu. On je na to, tvrdi USKOK, i pristao.

Kako je uhljebljena HDZ-ovka?

Mikulić je ubrzo osigurao da se u Agenciji izmijene dva pravilnika. Najprije je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u tim internim aktima sistematizira novo radno mjesto s uvjetima prilagođenima kvalifikacijama Renate Forjan. Zatim je i ishodio potrebnu suglasnost za tražene izmjene.

Renati Forjan nakon toga Mikulić je, stoji u optužnici, obećao da će srediti s natječajnim povjerenstvom da će upravo nju zaposliti bez obzira na druge kandidate i njihove kvalifikacije.

Uslijedilo je, 17. siječnja 2022. raspisivanje natječaja i formiranje povjerenstva i u koje je Mikulić, tvrdi USKOK, imenovao svoje ljude. Njih dvojica su također optuženi jer su proveli njegov naum da uhljebe Renatu Forjan u Agenciji za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije.

Kako su lažirali zapisnike?

Kako bi sve izgledalo regularno članovi povjerenstva u zapisnicima o pregledu i ocjeni prijava kandidata na natječaj neosnovano su, sumnja USKOK, naveli da samo Renata Forjan zadovoljava uvjete natječaja te su ju rangirali na prvo mjesto. Preostale kandidate nisu rangirali. Čak su ih tražili da potpišu zapisnike iz kojih je proizlazilo da su suglasni s vlastitom eliminacijom, te je tako na kraju 31. siječnja 2022. Mikulić donio odluku o zapošljavanju svoje prijateljice. Idući dan je s njom sklopio ugovor o radu.

Zanimljivo je da je baš nekako u vrijeme kada se s Mikulićem dogovarala oko novog posla, Renata Forjan u medijima najavljivala nova događanja u organizaciji turističke zajednice koju je tada vodila, ali i strateške planove za općinu Bilje.

HDZ ju je, kako je 2016. javio HRT, trebao kandidirati za načelnicu Općine Bilje, no na izborima koji su provedeni u svibnju 2017. kandidat HDZ-a ipak je bio Branimir Balažić, koji je doživio dosta težak poraz. Gospođa Forjan nije bila ni među izabranim općinskim vijećnicima. Davor Mikulić na tim je izborima postao vijećnik HDZ-a u Skupštini Osječko-baranjske županije.

Oboje su neko vrijeme proveli u istražnom zatvoru jer je USKOK smatrao da bi mogli ponoviti kazneno djelo te utjecati na svjedoke. Renata Forjan u međuvremenu je novi posao, kako stoji na službenoj web stranici, pronašla u Parku prirode Kopački rit.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare