Orešković o zabrani pisanja: Granice pomaknute u vrlo opasnu zonu

Vijesti 23. ruj 202114:53 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) ocijenila je u četvrtak da su sudskom odlukom kojom se zabranjuje pisanje o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u vrlo opasnu zonu pomaknute granice dopuštenog i nedopuštenog.

“Mjera kojom se portalu zabranjuje pisanje o jednoj društveno važnoj temi pomaknute su granice dopuštenog i nedopuštenog u javnom prostoru i javnom izvještavanju u vrlo opasnu zonu”, rekla je Orešković Saboru tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Istaknula je kako je riječ o dosad nezabilježenom presedanu u pravnom prostoru te ukazala na moguću povezanost i instrumentalizaciju suca od političke stranke na vlasti.

“Ograničavanje slobode medija ne ide Vam na čast”, poručila je Orešković ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek koja je došla u Sabor braniti zakone iz svog resora.

Željko Lenart (Klub zastupnika HSS-a i RF-a) usprotivio se izgradnji spalionice u Kutini, za koju je kazao da će proizvoditi pet puta više pepela nego što kutinska Petrokemija proizvede komunalnog otpada godišnje.

Kutina ima Petrokemiju, deponij fosfor gipsa i deponij komunalnog otpada, naveo je Lenart i upitao: “Je li Kutina postala smetlište?”.

Ljubomir Kolarek (Klub zastupnika HDZ-a) u slobodnom govoru je ukazao na potrebu komasacije poljoprivrednih zemljišta u Hrvatskoj kako bi se stvorili uvjeti za rentabilnu poljoprivrednu proizvodnju.

Emil Daus (Klub zastupnika IDS-a) podsjetio je pak na Pazinske odluke iz rujna 1943. o sjedinjenju Istre s Hrvatskom te se zauzeo za davanje veće autonomije Istri.

Dajte više autonomije i veće ovlasti lokalnoj samoupravi i sve će se početi rješavati, od bespravne gradnje na istarskom priobalju do žilet žice na granici sa Slovenijom, pozvao je Daus i čestitao skorašnji Dan Istarske županije.

Andreja Marić (Klub zastupnika SDP-a) upozorila je na sve manji broj željezničkih linija sa sjevera Hrvatske prema Zagrebu te sporost vlakova na toj dionici, izrazivši potrebu da se modernizira pruga Kotoriba-Čakovec-Varaždin-Novi Marof-Zabok-Zagreb.

Putovanje vlakom od Kotoribe do Zagreba traje tri i pol sata, a od Varaždina do Zagreba 2 sata i 20 minuta, kazala je Marić i ocijenila da su građani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, koje broje preko 400 tisuća ljudi, prometno izolirani od Zagreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.