Orešković ostala sama: Ljevica se boji neuspjeha oko potpisa za referendum

Vijesti 31. svi 202308:43 0 komentara
N1

U saborsku proceduru je prijedlog zakona o izbornim jedinicama uputila i Dalija Orešković. Premda je ona predsjednica Kluba u kojem su još i Marijana Puljak i Anka Mrak-Taritaš, učinila je to isključivo u svoje ime. Time je Dalija Orešković opet potaknula nagađanja da postoje određeni problemi u funkcioniranju stranke Centar.

Dalija Orešković probleme u Centru negira.

“Nije ovo umotvorina stranke Centar, pa ni moja, nego GONG-a i prijedlog je sličan SDP-ovom, s razlikom da se Bjelovarsko-bilogorsku županiju raspoređuje u drugu jedinicu. Važno je, međutim, da zakonska inicijativa SDP-a podrazumijeva i izmjenu Zakona o izboru zastupnika te sam ja zato ovaj prijedlog poslala u postupak. Ako će oporba prikupljati zastupničke potpise za otvaranje rasprave o nekom od naših prijedloga izbornih jedinica, lakše će nam biti ako će trebati 30 umjesto 60 potpisa. Dakle, Centar nema ništa s ovim, ali u Klubu je sve u redu, ni prvi ni zadnji put da je neka od nas tri sama nešto predložila”, rekla je Dalija Orešković Novom listu.

Usamljeni glas

Ono što zastupnica Centra ne može demantirati je činjenica da je ostala usamljeni glas u opoziciji koji se zalaže za referendum o zakonu o izbornim jedinicama. Ta se ideja vrlo brzo ugasila.

“Žao mi je da stranke koje su logistički i financijski jače nemaju impuls za traženje referenduma. Mislim da se ljevica boji da u 15 dana ne bi uspjela skupiti 400 tisuća potpisa, što bi onda u predizbornoj godini za, primjerice, SDP bila velika percepcijska i reputacijska šteta. Iz tog razloga ne žele preuzeti rizik. Ja to razumijem jer oni mogu izgubiti puno više nego ja. Netko bi mogao reći da je lako meni u mojoj poziciji ovako govoriti. Ali, ako ljevica pokaže da nije spremna boriti se za taj referendum, animirati birače, ne znam hoćemo li ih u tom slučaju moći motivirati da izađu na parlamentarne izbore po zakonu za koji sami tvrdimo da je neustavan, da nije u skladu s odlukom Ustavnog suda”, ističe Dalija Orešković.

Uvjerena je da je bolje pokušati i na kraju možda ne uspjeti, nego da oporba pošalje poruku da nije ni sposobna za borbu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!