Orešković: Poraz Hrvatske je što nije poništen ugovor o upravljanju Inom

Vijesti 07. ruj 202216:55 1 komentar
N1

Saborska zastupnica i pravnica Dalija Orešković u Newsroomu je govorila o problemima Ine, zaključivši da Hrvatska nad njom nema nikakvu moć upravljanja.

Komentirajući izjavu ministra Davora Filipovića da će se otvoriti rasprava s Molom o međudioničarskom ugovoru, osobito o listi ovlaštenja, Orešković je kazala da je ministar rekao ono što mu je prvo palo na pamet ili što mu je netko savjetovao da kaže kako bi sanirao aktualnu štetu.

“Činjenica je da ovakav ugovor o tome kome odgovaraju operativni direktori poraz pravne države. Poraz Hrvatske je što nije uspjela takav ugovor poništititi, što je izgubila arbitražu, što imamo bjegunca hrvatskog pravosuđa koji je Ivi Sanaderu dao mito, što Hrvatska nije uspjela naplatiti iznos mita za koji niti danas ne znamo gdje se nalazi”, navela je Orešković.

VEZANA VIJEST

Na opasku voditelja da je Hrvoj Šipek u svojoj izjavi nakon pravomoćne presude o korupciji u slučaju Ina-Mol relativizirala snagu nacionalnog zakonodavstva u odnosu na međunarodne komercijalne ugovore, Orešković se nadovezala da je to upravo dokaz koliko Hrvatska kao pravna država uopće vrijedi.

“Imamo pravomoćnu presudu koja kaže tko je kriv i koja ima svoje razloge na kojima se ta presuda temelji, između ostalog, i iskaz svjedoka gospodina Ježića. Taj isti iskaz međunarodna arbitraža nije prihvatila kao vjerodostojan dokaz jer ga je on tamo izmijenio. To je ono koliko javnost zna”, rekla je Orešković.

Tibor Tajti, profesor trgovačkog prava s Centralnog europskog sveučilišta u Budimpešti, rekao je komentirajući pljačku Ine da je možda netko zbog političkih razloga mislio da mu se ništa ne može. Upitana vjeruje li ona da je Škugor djelovao bez pokrovitelja, Orešković je odgovorila da vjeruje jednako kao što vjeruje u Zubić vilu, Djeda mraza i Krampusa.
“Postavila bih stvari ovako. Ajmo krenuti od onog Božića kada je na početku svoje dugovječne vladavine Andrej Plenković obećao zajedno s Martinom Dalić da će otkupiti Inu. Suprug Martine Dalić, koji je od onog vremena do danas jedan od članova Uprave Ine nema tu moralnu obavezu da podnese ostavku jer želi zadržati veliku basnoslovnu otpremninu. Svo ovo vrijeme HDZ-ova vlast domoljubno taji činjenicu da resurse Ine koristi za zbrinjavanje svojih stranačkih kadrova i izvlačenje milijardi. Bez političkog zaleđa ovakva plaća ne bi bila moguća”, poručila je Orešković.

Otkrila je i da misli da su neke stvari u slučaju Ine-Mol nemoguće postići.

“Možda je nemoguće neke od ugovora raskinuti pravnim putem. To treba priznati i iza tih riječi stati imenom i prezimenom i odgovornošću funkcije”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare