Osječani zabrinuti nakon golemog požara u Osijeku. Šef Stožera poslao ohrabrujuću poruku

Vijesti 09. lis 202319:40 0 komentara

Načelnik Stožera i osječki dogradonačelnik Dragan Vulin u Dnevniku je izvijestio o trenutnoj situaciji na požarištu u Osijeku.

“U odnosu na protekle dane kada smo imali snažno izdimljavanje, u ovom trenutku sa zadovoljstvom mogu reći da izdimljavanja napokon više nema. Sve površine požarišta koje nisu bile važne za policijski očevid i koje smo smjeli zatrpati, zatrpali smo zemljom. Ostao je još jedan manji dio na kojem će policija, zajedno s Državnim odvjetništvom i Centrom za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić, sutra nastaviti s očevidom”, kazao je.

Osvrnuo se i na zabrinutost Osječana, koji se bez obzira na nove podatke o kvaliteti zraka, još uvijek brinu. Šef Stožera poslao je sugrađanima ohrabrujuću poruku.

“Zabrinutost je uobičajena kod ovakve krize. Jasno je i očekivano da će ljudi biti zabrinuti, no od samog početka ovih događaja pokušavam ostati sabran i upravljati stožerom i cijelim sustavom i mogu reći s punom odgovornošću da što se tiče svih plinova i čestica: sve je u opadanju! Jučer je puhao relativno snažan sjeverac, dakle opet je nosio sve prema jugu, što znači da je zaobišao grad i doveo svjež i čist zrak iz Baranje. Zaista mislim da nema više velike ugroze, posebno sada kada nema više izdimljavanja, a ni smjer vjetra više ne igra veliku ulogu” objasnio je Vulin.

Upitan o kvaliteti domaće hrane i vode, odgovorio je: “Ugroza što se tiče plinova i svega što je bilo emitirano s požarišta u ovom trenutku prestaje. Ostaje pitanje kvalitete hrane. Raspravljali smo sa svim stručnjacima koji mogu u ovome pomoći i već nekoliko dana uzimaju uzorke tla i provode analize i rezultati će doći uskoro. Ne usudim se davati paušalne ocjene i govoriti je li hrana sigurna ili ne. Čekat ćemo njihove nalaze”, dodajući: “Ono što mogu reći je da se može konzumirati voće i povrće koje se može oguliti – sve osim lisnatog povrća. Što će biti kasnije s tlom, te nalaze čekamo i dat ćemo jasne upute kada budemo imali konkretnije podatke.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!