Antifašisti otkazali mimohod u Zagrebu, ali tvrde da to nema veze s Putinom

Vijesti 18. lip 202209:57 > 09:59 3 komentara
Borna Filic/PIXSELL

"Besmrtni partizanski odred" - mimohod središtem Zagreba koji su hrvatski antifašisti planirali u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja, ove godine neće biti održan zbog nedostatka novca.

“Glavni razlog je nedostatak sredstava, jer nemamo novca ni za redovne aktivnosti”, kazao je Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) dosad održala taj mimohod tri puta – 2018., 2019. i 2021., dok je pretprošle godine bio odgođen zbog korone.

Dodao je i kako je za prvu manifestaciju bilo osigurano oko 50.000 kuna, dok su troškovi druge dvije bili nešto niži – oko 30.000 kuna što bi ove godine antifašističkim udrugama bio preveliki trošak.

S druge strane, Raić je za Hinu odbacio medijske napise da se ovogodišnji “Besmrtni partizanski odred” neće održati zbog Vladimira Putina, koji je organizirao agresiju na Ukrajinu, a budući da je ruski “original” te manifestacije – “Besmrtni puk” bila njegova zamisao, hrvatski antifašisti navodno su odlučili da ne žele biti povezani s ruskom agresijom.

“Besmrtni puk” je svojevrsna franšiza, a originalna se manifestacija prvi put održala u Rusiji 2012. u Tomsku, kao sjećanje na ljude koji su kao borci Crvene armije dali život u borbi protiv sila Osovine. Posljednjih godina mimohod se proširio na više desetaka zemalja, ali i dalje ga svi čvrsto povezuju s vlašću u Rusiji, zbog čega su 9. svibnja ove godine, u gotovo svim europskim državama, izostali marševi “Besmrtni puk” s izuzetkom Srbije, gdje su u prvom redu nosili fotografiju Vladimira Putina i transparente sa slovom Z, kao podršku Rusiji u Ukrajini.

Iako se na stranicama SABA-e može pročitati prošlogodišnja poruka da se u Zagrebu mimohod “Besmrtni partizanski odred” održava od 2018. “po uzoru na manifestaciju ‘Besmrtni puk’ koja je prihvaćena u preko 80 zemalja svijeta i Europe”, od ruskih organizatora se ograđuju od početka agresije na Ukrajinu.

Naime, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH krajem veljače objavio je kako “invazija koju je pokrenula Ruska Federacija na teritoriju Ukrajine zaslužuje isključivo najžešću osudu”. Isticali su i da suosjećaju s ukrajinskim narodom “koje iščekuje period smrti, nasilja i brojnih drugih neizvjesnosti”. Zatražili su i da se ruska vojska povuče te da “neliječeni vođe rješavaju svoje komplekse i probleme na terapijama i u konferencijskim salama, a ne na račun ljudskih života”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare