Otkrivene stotine poruka Ivana Turudića i Josipe Rimac: “Di si, radosti…”

Vijesti 03. velj 202422:38 10 komentara
Goran Stanzl, Boris Scitar /PIXSELL

Sudac Visokog kaznenog suda kojeg premijer Andrej Plenković i HDZ žele za novog glavnog državnog odvjetnika i optuženica Josipa Rimac intenzivno su se dopisivali od 2016. do 2020. godine, pokazuju stotine poruka koje je objavio Jutarnji list.

Prepiska pokazuje da je njihov odnos sasvim drukčiji od onoga kako ga Ivan Turudić predstavlja. Poruke pokazuju i zašto je često važno da se objave podaci iz istraga, što Plenković pokušava spriječiti zakonom koji se kolokvijalno naziva Lex AP.

Što otkrivaju poruke

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić (prije Rimac), koje je USKOK zaplijenio, svjedoči da su tijekom godina, sve do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. godine, sudac Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta. Neki od susreta dogodili su se i na Županijskom sudu u Zagrebu, piše Jutarnji.

Prepiska pokazuje i da te susrete nije inicirala samo ona već i on, i to čak više nego ona. “Di si radosti”, napisala je Josipa Rimac tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu Ivanu Turudiću. “Di si lipa”, odvratio joj je on…

Poruke otkrivaju i da se Rimac s Turudićem sastajala zbog konkretnih predmeta vođenih na tome sudu, da je od njega znala tražiti i pravne savjete, ispijala kavu sa sutkinjom koju je nazivala “mojom i tvojom”, ali i da je on od nje ponekad tražio usluge, piše Jutarnji.

Turudić pokušao predstaviti da nisu bliski

Tportal je 2015. objavio da su njih dvoje viđeni na kavi u jednom zagrebačkom kafiću. Dva dana nakon uhićenja Josipe Rimac, 2. lipnja 2020., Turudić je bio gostovao u studiju N1 televizije. Postavljeno mu je pitanje je li u prijateljskim odnosima s netom uhićenom državnom tajnicom Ministarstva uprave.

“Ma ne, nismo prijatelji. Nije to bila ciljana kava, mi smo bili u istom prostoru, u istom kafiću, pozdravili smo se i to je to”, tvrdio je tada Turudić.

Plenkovićev i HDZ-ov kandidat za novog šefa DORH-a je, gostujući u travnju 2023. u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, morao priznati da se s Rimac nije sastao samo na jednoj kavi, suočen s izravnim pitanjem Aleksandra Stanovića je li točno da ga je posjetila na sudu. Taj se posjet dogodio 9. siječnja 2020., pet mjeseci prije nego što je Rimčeva uhićena. No i tada je odnos s Rimac pokušao relativizirati.

Na sastanku saborskog Odbora za pravosuđe 17. siječnja zastupnica Sandra Benčić nizom potpitanja pritiskala ga je da joj odgovori zbog čijeg je predmeta Josipa Rimac došla k njemu na sud intervenirati i je li bila riječ o predmetu Inje Bašića, brata Milenka Bašića, vlasnika vjetroparka Krš Pađene na čijem je platnom popisu, prema nalazima USKOK-a, Rimac bila. Turudić joj je odgovorio kratko, tvrdeći da ju je tijekom tog posjeta prekinuo čim je rekla da predmet nije njezin. I glasom koji ne trpi daljnje propitkivanje zapečatio: “Sve sam oko toga pojasnio.”

Turudića, međutim, demantira sadržaj njihove prepiske koja je zabilježena u mobitelu Josipe Rimac.

Iz poruka se vidi da su Turudić i Rimac, najblaže rečeno, u srdačnom odnosu, a otkrivaju i neke vrlo intrigantne činjenice koje sugeriraju da se s Turudićem viđala vezano uz konkretne sudske predmete.

Sastali se triput istog mjeseca

Turudić je, osim činjenice da je tijekom godina dogovarao više susreta i kava s Rimac, prešutio i da njihov susret na sudu nije bio jedini tog mjeseca. Rimac se, štoviše, s njim sastajala još dva puta u siječnju 2020. godine, kako se vidi iz prepiske.

Rimac je Turudiću 15. siječnja, dakle samo šest dana nakon sastanka koji je po njegovim tvrdnjama neugodno završio, poslala poruku u kojoj ga naziva “radosti” i pita ga može li “kafa”. Turudić joj minutu kasnije odgovara prijedlogom da se nađu sutra u 9, na što Rimac veselo pristaje. 29. siječnja ponovo dogovaraju kavu.

Dopisivanja Ivana Turudića i Josipe Rimac trajala su godinama. Na upit Jutarnjeg Turudić nije htio komentirati sadržaj prepiske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare