Otvoren besplatan pozivni centar za prijavu šteta i procjenu građevina

Vijesti 30. pro 202017:39 > 17:41
Potres Petrinja
Igor Kralj/PIXSELL

Za građane kojima su kuće i zgrade oštećene u potresu od srijede je otvoren besplatan pozivni centar 0800 2021 na koji mogu prijaviti oštećenja te zatražiti procjenu uporabljivosti svojih građevina, izvijestilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Svrha preliminarne stručne procjene uporabljivosti građevine je što skorije detektiranje stvarnih oštećenja te izdavanje preporuka mogu li se građani vratiti u svoje domove ili je građevina neupotrebljiva (ili privremeno neupotrebljiva) i nije za boravak ljudi, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo je pritom pozvalo volontere stručnjake za građevinske konstrukcije koji su voljni pomoći u obavljanju procjene uporabljivosti da im se jave.

Objavilo je i poveznice za obrasce prijava – za zahtjev za obavljanje procjene uporabljivosti građevine, te za prijavu volontera za procjenu uporabljivosti građevine.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada na današnjoj sjednici donijela i zaključak o naknadi volonterima koji rade na stručnoj procjeni uporabljivosti građevina na potresom pogođenim područjima, prema kojem se osiguravaju sredstva u državnom proračunu za isplatu naknade putnih troškova i dnevnica za volontere.

Nakon razornog potresa koji je jučer pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, sve stručne službe su odmah izišle na pogođene lokacije, istaknuli su iz Ministarstva te zahvalili svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove.

Posebne zahvale uputili su timu profesora Josipa Atalića s Građevinskog fakulteta u Zagrebu koji koordinira rad volontera inženjera, tvrtki GDi iz Zagreba koja je omogućila alat s geolokacijom građevina i prijavom zahtjeva za procjenom upotrebljivosti i prijavom volontera te tvrtki Significo iz Zagreba koja je stavila na raspolaganje pozivni centar.

Šest kategorija uporabljivosti oštećenih zgrada

Iz Ministarstva su dodatno pojasnili kako se prema klasifikaciji uporabljivosti oštećene zgrade razvrstavaju u šest kategorija.

Kategorija N1 “neuporabljivo – zbog vanjskog utjecaja” podrazumijeva da je građevina opasna zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova susjedne građevine, dok kategorija N2 “neuporabljivo – zbog oštećenja” uključuje građevine koje su opasne zbog mogućnosti urušavanja masivnih dijelova oštećene građevine.

Kategorija PN1 “privremeno neuporabljivo” (u potpunosti ili djelomično) znači da je potreban detaljan pregled. Zgrada s takvom oznakom ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, nosivost zgrade je djelomično narušena, a ne preporučuje se boravak u zgradi, odnosno građani u takvoj zgradi borave na vlastitu odgovornost.

Kategorija PN2 “privremeno neuporabljivo” znači da su potrebne mjere hitne intervencije odnosno upotrebljivost nakon kratkoročnih intervencija. Ta kategorija podrazumijeva zgrade s umjerenim oštećenjima bez opasnosti od urušavanja, ali koje se ne mogu upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. U tim slučajevima građevinski stručnjak utvrđuje hitne mjere intervencije i daje upute korisnicima, a dok se mjere ne provedu mjere, zgrada ili njezin dio nije uporabljiv (primjerice krovište). Privremena neupotrebljivost može se odnositi samo na neke dijelove (jedinice) građevine, napominju iz Ministarstva.

Naposljetku, tu su i kategorije U1 – “uporabljivo bez ograničenja” te U2 – “uporabljivo s preporukom”, pri čemu potonje znači da se zgrada može upotrebljavati u skladu s predviđenom namjenom, osim u pojedinim dijelovima gdje postoji neposredna opasnosti za dio zgrade. Pritom građevinski stručnjak daje preporuke za uklanjanje opasnosti i preporuke korisnicima za privremeno ograničavanje boravka u pojedinim dijelovima zgrade, a nakon uklanjanja opasnosti zgrada se može koristiti bez ograničenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar