Hrvatski grad izbio na neslavno prvo mjesto u Europskoj uniji

Vijesti 16. velj 202408:33 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Slavonski Brod ima najzagađeniji zrak u Europskoj uniji, pokazala je analiza Europske agencije za okoliš, a Brođani već desecima godina od samog vrha naše politike traže pomoć.

Analiza Europske agencije za okoliš pokazala je da je nebo iznad Slavonskog Broda najzagađenije u Europskoj uniji te da je prepuno opasnih lebdećih čestica PM2,5. Samo ove zime, Brod je 11 puta bio u ljubičastom, što je najveća razina zagađenja, govore u udruzi građana koja se zalaže za čist zrak.

“Prošle godine Slavonski Brod je u Europskoj uniji završio na neslavnom prvom mjestu. Iza nas je ostavljen Nowy Sącz iz Poljske, koji je bio dosadašnji šampion”, objasnio je Petar Tot- Đerđ, v.d. predsjednika Udruge Eko-Integral za Dnevnik Nove TV.

Zbog čega je tolika koncentracija opasnih čestica u zraku, više nitko ne može sigurno reći. Odmah preko rijeke Save u Bosanskom Brodu nalazi se rafinerija nafte. Za tu se rafineriju smatralo da je uzrok svih problema zagađenja u Slavonskom Brodu. Međutim, rafinerija već duže vrijeme ne radi ili se barem tako misli.

“To ne mogu reći, ali imam informacije da ne radi”, izjavio je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara.

Pretpostavka je da iz BiH dolazi 40 posto onečišćenja, a drugi veliki faktor je neposredna blizina autoceste.

Kako bi se smanjilo zagađenje, Slavonski Brod u vrtiće i škole ugrađuje plin, grade se biciklističke staze, ekološka rasvjeta. No, to nije dovoljno, zbog čega već desecima godina Brođani samom vrhu hrvatske politike šalju dopise i pozive…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!