Ovo je pet ključnih poteza Možemo za oporavak hrvatskog zdravstva

Vijesti 05. tra 202411:41 0 komentara
Možemo

U povodu sutrašnjeg Svjetskog dana zdravlja, Ivana Kekin i Damir Bakić održali su konferenciju za medije na temu hrvatskog zdravstva, naglasivši neodgodivost revitalizacije zapuštene primarne zdravstvene zaštite, nužnost depolitizacije upravljanja u zdravstvu i kontrole trošenja javnih sredstava u zdravstvenom sektoru i upravljanje sukobom interesa kao ključne teme.

“Trenutna je situacija takva da u ovoj zemlji moraš biti nečiji kako bi te liječili, jer HDZ gleda zdravstveni sustav kao resurs kojeg treba eksploatirati. Grane zdravstva koje su vrlo lukrativne, poput onkologije, se privatiziraju, tome svjedočimo već godinama, dok se one nelukrativne poput dječje psihijatrije i primarne zdravstvene zaštite zanemaruju”, rekla je Ivana Kekin.

Ivana Kekin i Damir Bakić na konferenciji su predstavili pet ključnih točaka odnosno prioritete i ključne programske poteze stranke Možemo! za oporavak zdravstvenog sustava.

1. Osnaživanje primarne zdravstvene zaštite

“Osnaživanje i reformiranje primarne razine zdravstvenog sustava smatramo najvažnijim zadatkom sljedećeg mandata. Temelj održivog i solidarnog zdravstvenog sustava leži u snažnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te na toj razini zdravstvene zaštite moramo imati vojsku visoko motiviranih, iznimno educiranih i dovoljno iskusnih liječnika koji će potom u okviru primarne, a zahvaljujući cjelovitoj perspektivi kakvu samo obiteljski liječnik može imati, rješavati niz stanja i bolesti, koji se sada prelijevaju u već prezagrijani bolnički sustav i opterećuju bespotrebno čitav niz drugih specijalista. Ambulanta obiteljskog liječnika mora se reafirmirati u centralno mjesto liječenja naših građana gdje će oni moći obaviti većinu svojih potreba.”, rekla je Ivana Kekin.

“U Gradu Zagrebu, na tom tragu, a u okviru ingerencije lokalne zajednice, jačamo primarnu zdravstveni zaštitu – primjerice otvorili smo Dijabetološki centar u sklopu doma zdravlja kako se ne bi za svaku kontrolu moralo ići u bolnicu, provodimo pilot projekt skrbi za kompleksne pacijente – gdje na primarnoj razini objedinjujemo skrb za somatske, psihološke i socijalne potrebe”, istaknula je.

2. Jačanje preventivnih programa usmjerenih na promociju zdravog načina života, rano otkrivanje bolesti i prevenciju kroničnih bolesti

Nužno je upogoniti i revitalizirati preventivne programe usmjerene na promociju zdravog načina života, prevenciju kroničnih bolesti i rano otkrivanje bolesti. Porazni su postoci odaziva na primjerice preventivni program otkrivanja karcinoma kolona kao i postoci konzumacije nikotina, alkohola kao i pretilosti u populaciji.

“U Zagrebu smo primjerice proveli pilot projekt ranog probira na karcinom debelog crijeva, koji na nacionalnoj razini upravo radi izrazito lošeg dizajna samog programa koji uključuje višestruke odlaske na poštu, ima jako nizak odaziv- oko 20 %- u Sloveniji primjerice imaju odaziv 60%, a program im nose obiteljski liječnici. Na tom tragu organizirali pilot projekt i odaziv nam je bio čak 59% – dakle jasno je kako možemo dići odaziv, kao što je jasno da HDZ o tome nije brinuo punih 8 godina”, istaknula je Kekin.

3. Upravljanje zdravstvenim sustavom

Potrebno je uvesti profesionalno te na rezultatima utemeljeno kadroviranje u zdravstvenom sustavu: ovu stavku mogli bismo sažeti u to da stranka neće više birati put. U Zagrebu upravo tako radimo, unatoč otporima, koji su zasigurno najvidljiviji bili u slučaje ravnateljice Svetog Duha koja je na koncu dala ostavku, no tek nakon što je uvela značajne promjene i pokazala što znači drugačiji/ nepolitizirani model upravljanja.

“Treba promijeniti ovaj neracionalni, neefikasni i birokratiziran sustav financiranja bolnica. Taj sustav treba preokrenuti na način da se realno procijene stvarne potrebe za pojedinim dijagnostičko terapijskim postupcima, da se stvarno procijene financijske potrebe svake bolnice, te da sustav financiranja bolnica bude orijentiran k ishodima liječenja i predvidi prostor za nagrađivanje uspješnih liječnika i timova”, istaknuo je Bakić.

4. Povećanje transparentnosti u trošenju javnih sredstava u zdravstvenom sektoru i upravljanje sukobom interesa

“Nužno je aktivno upravljati sukobom interesa u zdravstvu kao i značajno povećati transparentnost u trošenju javnih sredstava, kako bismo spriječili da ljudi koji utječu na izbor lijekova koje HZZO stavlja na liste budu oni čija stručna društva primjerice dobivaju najobilnije donacije od farme i kako bismo spriječili odljev novaca iz HZZO-a prema privatnicima – koji sada curi nekontrolirano i s očitom namjerom da se određeni lukrativni dijelovi medicinske skrbi poput one o onkološkim bolesnicima u što je moguće većoj mjeri prepuste privatnicima- što već u sljedećem koraku dovodi do nepovratnog i tragičnog odljeva kadra u privatni sektor i urušavanja javnog sektora”, istaknuo je Bakić.

5. Mentalno zdravlje djece i mladih

“Na koncu, krenut ćemo u energično osnaživanje sustava skrbi za mentalno zdravlje djece i mladih na svim razinama. Poražavajuća statistika prema kojoj imamo 50 000 djece i mladih u potrebi, a samo 55 psihijatara, te samo 18 specijalizanata iz dječje psihijatrije zorno ocrtava koliko je HDZu stalo do mentalnog zdravlja. U Zagrebu ulažemo značajna sredstva upravo u nadstandarde: otvorili smo savjetovalište u Centru za zdravlje mladih gdje klinci mogu doći po drop in principu, bez uputnice, uveli smo mobilne psihološke timove po školama, plaćamo dodatne specijalizacije jer državne nisu dovoljne, a otvorili smo i inovantne programe poput Program BOJE – “Bolnica otvorena jednakima” u Jankomiru koji skrbi o mentalnom zdravlju LGBTIQ osoba.

“Poluge zdravstvenog sustava predugo u rukama drži HDZ koji zdravstveni sustav vidi kao resurs kojeg treba eksploatirati. Tome ćemo stati na kraj, te pipe ćemo zavrnuti i zdravstveni ćemo sustav ponovo učiniti kvalitetnim i dostupnim za sve građane.”, zaključilii su Kekin i Bakić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!