Ovo su europske lovkinje na korupciju koje stoje iza uhićenja Gabrijele Žalac

Vijesti 12. stu 202110:21 > 10:241 komentar
Izvor: Nikolay DOYCHINOV/AFP / Davor Puklavec/PIXSELL

Uhićenje bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac i ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ovu najmlađu instituciju EU-a stavilo je u prvi plan interesa hrvatske javnosti samo nekoliko mjeseci od osnivanja Ureda u Zagrebu. Hrvatska je jedna od 22 zemlje EU-a koja od ljeta ima svog delegiranog tužitelja, odnosno tužiteljicu na čelu nacionalnog ureda koji se bavi istragama malverzacija sredstava EU fondova.

Ured europskog javnog tužitelja neovisno je tijelo Unije odgovorno za istrage, ali i za kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a, poput prijevara, korupcije, pranja novca i prekogranične prijevare s PDV-om.

VEZANE VIJESTI

Na čelu hrvatskog ureda bivša šefica USKOK-a

Hrvatski ured vodi Tamara Laptoš, bivša ravnateljica USKOK-a i nekadašnja zamjenica glavne državne odvjetnice koju su Europski parlament i Vijeće izabrali u tu instituciju. Među 22 tužitelja, osam je žena. Laptoš je gotovo pet godina vodila USKOK, a za njezina mandata pokrenute su najznačajnije istrage, one protiv Zdravka Mamića i pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Te su istrage okončane podizanjem optužnica, a u Mamićevu slučaju jedna od tih optužnica završila je i pravomoćnom osuđujućom presudom. Kao zamjenica ravnatelja USKOK-a, s Vanjom Marušić, sadašnjom ravnateljicom USKOK-a, vodila je istragu te kasnije zastupala optužnicu u aferi Ina-MOL protiv bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera.

Javnost je Laptoš upoznala i kao tužiteljicu koja je radila na slučaju optuženog bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Spice.

Prije nekoliko mjeseci u razgovoru za HRT objavila je da bi 20-ak uskočkih predmeta moglo prijeći u nadležnost EPPO-a.

Uspješna rumunjska bivša državna odvjetnica prva europska javna tužiteljica

Europsko vijeće i Europski parlament prije dvije godine izabrali na čelno mjesto prve europske javne tužiteljice iznimno uspješnu bivšu rumunjsku antikorupcijsku državnu odvjetnicu Lauru Codruțu Kövesi.

Riječ je o tužiteljici koja je u Rumunjskoj podigla optužnice protiv 14 ministara ili bivših ministara, 43 parlamentarna zastupnika i više od 260 lokalnih političara i postala strah i trepet za iskvarene političke elite. Bila je na čelu rumunjskog Ureda za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. U antikorupcijskim istragama istraženo je i optuženo više tisuća članova rumunjske korupcijske mreže. Njezin je ured 2015. pokrenuo istragu i protiv tadašnjeg rumunjskog premijera Victora Pontea zbog sumnje u kriminal i utaju poreza prije njegovog ulaska u politiku, dok je još bio odvjetnik. Prema godišnjem izvješću koje je Kövesi podnijela 2015., njezin antikorupcijski ured po pokrenutim istragama i procesima zaplijenio je zapanjujućih 431 milijun eura mita.

Ono što svakako treba istaknuti jesu dosadašnji rezultati rada EPPO-a na nadnacionalnom nivou. Samo u prvih sto dana rada pokrenuli su 1.700 kaznenih prijava i otvorili 300 istraga u slučajevima u kojima se sumnja na pronevjeru 4,5 milijardi eura iz fondova EU-a, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar