Paladina: Vjerujem da ćemo do kraja ljeta pokrenuti više stotina gradilišta

Vijesti 22. ožu 202207:37 > 14:01 0 komentara
N1, Ilustracija

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina sudjelovao je na sastanku skupštine Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo (HCPI-IS), koji se održavao u povodu godišnjice zagrebačkog potresa.

Prvi je izjavu dao koordinator Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo Josip Atalić.

“Ovaj sastanak smo zamislili kao strategiju. U tom kontekstu ćemo mi danas ministru napraviti jedan summa sumarum što mi mislimo. Suma sumarum će biti jedan manifest, poruka struke o problematici u potresnom inženjerstvu”, rekao je Atalić.

“Znate i sami da je veliki problem s građevinskom operativom i kvalificiranom radnom snagom. Postoji potreba uvoza kvalificirane radne snage. To je problem koji je znatan i nije od sada”, rekla je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Potom je izjavu dao ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

“Zahvaljujem se Hrvatskom centru za potresno inženejrstvo. Ovaj sastanak je meni bio iznimno koristan. Imam sad jednu jasnu i kvalitetnu sliku i pregled stanja. Sve teme o kojima smo razgovarali se preklapaju sa svime onime što sam ustanovio. Danas mi nismo govorili isključivo o obnovi nakon potresa, već smo govorili i o budućnosti potresnog inženjerstva i cijelog sustava potresnog inženjerstva”, rekao je.

Kad će se ubrzati obnova?

Na pitanje kad će napokon krenuti obnova, odgovara:

“Kao prvo, ja vidim da se svi prebacuju odgovornost na Ministarstvo graditeljstva i ja ću svu odgovornost tu preuzeti, iako nije sva odgovornost na Ministarstvu”, govori ministar.

“Cjelokupni plan ubrzanja obnove ću prezentirati sredinom travnja. On će uključivati konkretne korake i jasnu dinamiku obnove i gradlišta u sljedećih godinu dana i periodu nakon toga”, dodao je.

Rekao je da vjeruje da će ubrzavanjem trenutnih procesa, onih koji su već započeti do kraja ljeta pokrenuti više stotina gradilišta.

“Govorim o konstrukcijskoj obnovi i izgradnji zamjenskih kuća, a odnosi se na područje Zagreba i Banovine”, rekao je Paladina.

Kazao je da je interes građevinara trenutno dobar i da na velikoj većini natječaja imaju više ponuda. Za natječaje na kojima nije bilo prijavljenih, bit će raspisani ponovo i, ističe ministar, vjeruje da će biti interesa.

Paladina kaže da procesi traju temeljem našeg Zakona o javnoj nabavi.

“Ono što mi trenutno razmatramo je okrupnjivanje javne nabave i okrupnjivanje natječaja. Razmišljamo o različitim modelima. Na taj način kad ugovorimo puno veće obujme ćemo ubrzati taj proces”, govori.

Imenovanje novog ravnatelja/ravnateljice Fonda

Prvi objekti će početi vrlo brzo, kaže ministar, u sljedećim mjesecima.

“Trenutno imamo tridesetak višestambenih objekata u centru Zagreba gdje će ubrzo biti raspisivanje natječaja za odabir izvođača. Pola od toga je nekonstrukcijska, a polovica je konstrukcijska obnova”, rekao je.

Komentirao je i činjenicu da na posljednjem natječaju za ravnatelja/ravnateljicu Fonda za obnovu nije izabran nitko.

“Ja sam prije svega par dana imenovan predsjednikom Upravnog vijeća. Inicirat ću raspisivanje novog natječaja. I iskoristit ću ovu priliku da pozovem sve relevantne i adekvatne kandidate da se jave na taj natječaj. Ono što želim naglasiti, kolegica Penavić koja je vršiteljica dužnosti, ja na nju ozbiljno računam i želim da ostane dio mog užeg tima”, kazao je Paladina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!