Pater: Žene trebaju paziti da odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca

Vijesti 13. sij 202314:30 7 komentara
Neva Žganec/PIXSELL

Svake prve subote u mjesecu na zagrebačkom se Trgu bana Jelačića okupljaju muškarci i ondje na koljenima mole. To je možda neuobičajeno, ali u tome naizgled nema ništa sporno. Novinarka Provjerenog Danka Derifaj razgovarala je s moliteljima i svećenikom koji je predvodio molitvu te istražila koji su njihovi motivi te pozadinu cijele priče.

Vitezovi bezgrešnog srca Marijina svake prve subote u mjesecu okupljaju se na glavnom zagrebačkom trgu da bi zajedno klečali i molili, prenosi Dnevnik.hr. Nakane za koje mole na svojim javnim okupljanjima jesu:

– za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda

– za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru

– za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova

– za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu

– za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja

– za duše u čistilištu

– za osobne nakane

“Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca”, kaže pater Božidar Nagy, bazilika Srca Isusova.

Na pitanje reporterke zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, odgovara: “Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje.”

Inicijativa je krenula s internetske stranice Muževni budite, portala namijenjena katoličkom muškarcu, kako piše u uvodniku. Jedan od njih je i John Vice Batarelo, predsjednik Zaklade Vigilare.

Prve ovogodišnje subote on nije bio raspoložen novinarki Provjerenog Danki Derifaj dati izjavu, kao ni urednik portala Muževni budite Krunoslav Puškar, koji je u telefonskom razgovoru rekao da neće davati izjave za svjetovne medije. S druge strane, svećenik koji je predvodio misu pristao je stati pred kamere.

“To je jedan molitveni pokret koji je krenuo iz Poljske i širi se po cijelom svijetu. Došao je i do nas otprije četiri mjeseca, barem ovdje u Zagrebu, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj”, rekao je pater Božidar Nagy.

“Božje zapovijedi nisu nikada zastarjele”, dodao je Nagy, nakon čega ga je Derifaj pitala o ravnopravnosti žena i muškaraca: “To su temelji ljudskih prava. Uzmite Opću deklaraciju Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima i vidjet ćete da se se temelji na Božjim zapovijedima.”

U Poljskoj su im se na početku smijali

Kako i sam Nagy ističe, molitveni pokret dolazi iz Poljske, odakle je i Zaklada Ordo Iuris, čiju je podružnicu u Hrvatskoj prije četiri godine osnovao upravo John Vice Batarelo, odnosno njegova Zaklada Vigilare. Obje se nalaze na istoj adresi.

Paulina Janusz, Poljakinja koja odnedavno živi u Zagrebu, objašnjava nam kako je upravo Ordo Iuris zaslužan za to kako Poljska izgleda danas.

“Ordo Iuris na početku je bila jedna marginalna inicijativa i mi smo se zezali da su to neki luđaci koji imaju radikalne stavove, koji zapravo ne predstavljaju nikoga. Međutim, onda je na vlast došla desnica i vladajuća stranka Pravo i pravda i nekoliko njihovih koalicijskih partnera koji su još desniji od Prava i pravde. Onda su stavovi koje iznose ti ekstremisti postali stavovi vladajućih stranaka”, rekla je Janusz.

Katolička Crkva u Hrvatskoj zasad nije javno komentirala muškarce molitelje niti je Nadbiskupska konferencija odgovorila na upit Provjerenog o ovoj temi. Derifaj je za komentar zamolila riječkog nadbiskupa Matu Uzinića, koji je nedavno u medijima rekao da mu djeluju kao politički ili aktivistički skup i da to nije njegov način. Ispričao se da nije u mogućnosti dati izjavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare