Pavičić: Četvrtina prijava nuspojava zbog cjepiva kvalificirane kao ozbiljne

Vijesti 30. srp 202111:57 > 14:06 0 komentara

Morana Pavičić, koordinatorica Nacionalnog centra za nuspojave i farmakoepidemiologiju, iz HALMED-a, u N1 Studiju uživo govorila je o nuspojavama cjepiva protiv Covida-19.

Kazala je kako je do sada podijeljeno tri milijuna doza cjepiva, a do jučer je prijavljeno 4515 sumnji na nuspojave vezane za cjepivo protiv Covida-19.

“O 4515 prijava, najviše ih se odnosilo na Pfizer, a potom na AstraZenecu.

Visok broj prijava sumnji na nuspojave na ukazuje nužno na određeno sigurnosno pitanje, nego je indikator kvalitete sustava prijavljivanja i visoke osviještenosti zdravstvenih radnika, ali i pacijenata. Svaka prijava nam je važna i čini dio dokumentacije o sigurnosti cjepiva, te se dalje analizira i koristi za procjenu sigurnosnog profila”, rekla je Morana Pavičić.

Od svih prijavljenih nuspojava, 25 posto ima kvalifikaciju ozbiljnih

Kada se usporedi broj podijeljenih doza i prijavljenih sumnji na nuspojave, otprilike je podjednak broj sumnji na nuspojave za sva četiri trenutno odobrena cjepiva u EU.

PROČITAJTE JOŠ

“Najčešće zaprimljene sumnje na nuspojave su očekivane, njih oko 75 posto, i uglavnom se radi o povišenoj temperaturi, oticanju ruke, crvenilu, bol, bol u mišićima, zglobovima, umor, slabost, malaksalost… One su očekivane i navedene u uputama. One se javljaju nekoliko dana od primjene cjepiva i prolaze kroz nekoliko dana. Uglavnom ne zahtijevaju nikakvu terapiju, ili zahtijevaju hladne obloge, lijekove za snižavanje temperereture, te lijekove protiv bolova”, rekla je Morana Pavičić.

Dosad oko 25 posto prijava zadovoljavaju jedan od kriterija prema kojima se smatraju ozbiljnima.

“Tu se radilo o opsežnoj lokalnoj reakciji, vrlo visokim temperaturama iznad 39.5 stupnjeva, perifernoj slabosti jedne strane lica, a ona je povezana s otokom tkiva koje pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Zabilježeni su tromboembolijski događaji, o tome se mnogo pričalo. U većini slučajeva su takvi slučajevi zahtijevali hospitalizaciju, ali je u trenutku prijave oporavak već bio u tijeku – pacijenti su dobili odgovarajuću terapiju i bili su pušteni iz bolnice”, rekla je Morana Pavičić.

Među najčešćim nuspojavama zabilježili su neposredne reakcije preosjetljivosti.

“To su reakcije koje nastaju unutar četiri sata od primjene cjepiva, a uglavnom su to osip, svrbež, koprivnjača… Mogu biti praćene oticanjem usta ili lica, a u skoro svim prijavama došlo je do gotovo potpunog oporavka nakon primjene odgovarajuće terapije. Zbog toga se sjedi na punktu 15-30 minuta, kako bi moglo doći do pravovremene reakcije”, naglasila je Morana Pavičić.

Cijepljenje sa smrtnim ishodom?

“Do sada smo primili osam prijava u kojima je samo vremenski cijepljenje bilo povezano sa smrtnim slučajevima – nije bila potvrđena uzročno-posljedična povezanost, te 33 prijave na sumnju nuspojave smrti nakon cijepljenja. U osam takvih prijava ocijenjeno je da smrt nije povezana s cijepljenjem, što znači da su osobe imale brojne čimbenike koji su možda pridonijeli smrtnom ishodu. U preostalom broju slučajeva čeka se dodatna dokumentacija, kako bi se donijela konačna ocjena”, rekla je Morana Pavičić.

Ljudi s komorbiditetima trebaju se posavjetovati s liječnikom oko cijepljenja

Pacijenti s komorbiditetima trebaju se posavjetovati s izabranim liječnikom, ili liječnikom specijalistom.

“Svaki organizam je individualan i odluku o cijepljenju treba donijeti u suglasnosti s liječnikom”, rekla je.

Istaknula je kako se sva četiri cjepiva razlikuju prema tome kojoj su populaciji namijenjena.

“Pfizer i Moderna – MRNA cjepiva, odobrena su osim za odrasle i za mlade od 12-18 godina. AstraZeneca i Janssen nisu, oni su samo za starije od 18”, rekla je Pavičić.

“Sva četiri cjepiva ne smiju se primijeniti u slučaju preosjetljivosti na djelatnu tvar ili neku od pomoćnih stvari. AstraZeneca ima još dvije kontraindikacije, a Janssen jednu”, zaključila je Pvičić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!