Peović: Naša sluganska Vlada reagira samo na prijetnje iz Europske unije

Vijesti 04. stu 202214:16 0 komentara
N1

Saborska zastupnica Katarina Peović u N1 Studiju uživo komentirala je probleme unutar Fortenova Grupe, a osvrnula se i na Zakon o radu.

“Trenutno se ne priča o arbitraži koja bi nas mogla koštati desetke milijarde kuna ukoliko je Todorić dobije. Sve će to platiti porezni obveznici. Ovo s Fortenovom je ipak bilo neko iznanađenje iako mislim da je više manje pokazalo kako su naši strateški resursi poput hrane, izvora pitke vode i poljoprivrednih zemljišta zapravo predmet špekulativnih interesa”, rekla je.

Navodi kako bismo trebali dobiti informaciju kako je moguće da Sberbanka prodaje udjele u Fortenova Grupi, o čemu Vlada ništa ne zna.

“Ovo pokazuje da Plenković s jedne strane priča bajke o nekim sankcijama prema ruskom kapitalu, ali nije baš ni intrinzično zainteresiran da se bori protiv ruskog kapitala. A upravo su neki njegovi ministri resurse stekli preko ruskih suradnika, sad govorim o Paladinu. Onu je sve što je stekao, stekao u suradnji s ruskim kapitalom”, rekla je Peović.

Navodi kako to nije kriminalno djelo, ali je problematično.

“To pokazuje da sankcije nisu funkcionalne i učinkovite. Mi sad ključne resurse dajemo na milost i nemilost u hir investicijskom špekulativnom kapitalu. Arapski investitor koji se nikad nije bavio poljoprivredom sad preko svojih PR priopćenja uvjerava da će ulagati u jednu firmu koja se bavi prehranom”, rekla je zastupnica.

Kaže kako nam sve situacije dosad pokazuju da mi ni nikad nismo ni imali strateške resurse u svojim rukama, a ti famozni strani investitori nisu nikad povećali broj radnika, poboljšali rast tih tvrki i nikad nisu učiti te kompanije boljima.

VEZANA VIJEST

“Ima niz primjera, ali ovaj je dosad najdramatičniji jer se radi o prehrani. Teško je vjerovati da će se neki strani investitor zalagati za zapošljavanje ljudi”, kazala je.

Peović smatra da postoji razlog zašto se ne priča o Zakonu o radu jer su sindikalni čelnici preko ovog zakona  dobili nešto za sebe.

“Dobili su beneficije”, rekla je pa je dodala: “Mi pozdravljamo to da članovi sindikata imaju neke beneficije, ali protivimo se tome da to budu samo sindikati koji su reprezentativni. Zato ne govore javno o Zakonu o radu, zato jer su kupljeni”.

Peović navodi kako nije loše da se jačaju granski kolektivni ugovori.

“Inicijativa je stavila minimalne postotke da bi se imalo prostora za pregovaranje. Nažalost, naša Vlada reagira samo kada dolazi prijetnja iz Europske unije, to pokazuje u kakvoj sluganskoj Vladi govorimo. Da ne može nitko utjecati na nju osim EU institucija”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!