Peović o liječnicima koji rade i u javnom i u privatnom zdravstvu: Legalizirani sukob interesa

Vijesti 29. sij 202417:07 1 komentar

Katarina Peović, saborska zastupnica Radničke fronte i članica Odbora za rad gostovala je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje je komentirala potencijalne štrajkove raznih sindikata državnih i javnih službi.

Peović smatra da će se prvi val nezadovoljstva i najava štrajkova vjerojatno zaustaviti.

“Vjerojatno je dio ovoga stvar folklora. Ali čini mi se da su pojedine te skupine radnika, osobito ove koji su visokoobrazovani i natprosječno plaćeni, dosta odlučni da idu u štrajk. Neki više, neki manje. Moja struka, profesori nisu baš borbeni.”

Svi sindikati bi trebali prepoznati ovaj trenutak kao trenutak za generalni štrajk, ističe Peović.

“Ovo upozoravanje i borba koja je fragmentirana i svedena na vlastitu interesnu skupinu dobiva jako lošu percepciju. Pa vidimo sad istraživanje javnog mnijenja da većina ljudi nije za štrajk sudaca. Bojim se za liječnike da neće biti veće podrške. Svi bi se oni morali i mogli boriti za veće plaće jer je prosjek neumoljiv. Naše plaće su tri puta manje od europskog prosjeka.”

Što su liječnici radili sve ove godine

“Liječnici sad govore u svojim porukama: ‘Gurate nas u privatno zdravstvo’. Pa što su radili sve ove godine? Zar nisu liječnici trebali biti te lučonoše koji su trebali upozoravati da dvojni rad dovodi do destrukcije zdravstva, da ako radiš u javnom i privatnom da to nije najbolja formula. Stvar je u tome da se moraju boriti za veće plaće u svom sektoru, a ne da u fušu rade u privatnom sektoru koji koristi i naše liječnike. Mi iz proračuna izdvajamo ogromne novce za privatne bolnice.”

Peović kritizira što previše liječnika radi i u privatnom i u javnom zdravstvu.

“Točno 2126 liječnika radi i u javnom i u privatnom, dobila sam taj dogovor od ministra Beroša. To je ogroman postotak liječnika koji rade u privatnom sektoru. To je sukob interesa. Vi imate u državnoj službi da je tako nešto sukob interesa – da državni službenik ne smije raditi u konkuretskoj privatnoj tvrtki. Ovdje imamo sasvim legalizirani sukob interesa.”

Zabrana dvojnog rada

“Može se zabraniti dvojni rad i to Radnička fronta i traži. I tu bi liječnici dobili za sebe i solidarnost drugih radnika. Slično je i sa sucima. Da se oni bore i za svoju struku, a ne da pile granu na kojoj sjede i gledaju kako bi zapravo pobjegli iz tog sustava koji nije dobar, ali oni su ti koji se moraju boriti za taj sustav. Isto kao što su profesori i nastavnici ti koji se moraju boriti za svoj sustav.”

Peović smatra da je za generalni štrajk ipak prekasno.

“Mislim da je trenutak za generalni štrajk u Hrvatskoj davno prošao. Ovo sad što mi imamo, detaljizirana analiza koeficijenata je naravno potrebna za svaki sektor, ali treba od tog drveća gledati šumu. Ponavljam, tri puta niže plaće od prosjeka Europe. Mi nemamo što čekati. Naše radništvo ima svako pravo da se buni i da pokrene genralni štrajk. U Francuskoj izalze na ulice zbog jednog članka zakona.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare