“Pet minuta gromoglasne tišine”: SNH obilježava Svjetski dan slobode medija

Vijesti 03. svi 202308:27 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske (SNH) u srijedu organizira akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" i poziva novinare da na pet minuta zaustave rad i time pošalju poruku da žele slobodu, sigurnost i bolje radne uvjete.

Simbolična akcija “Pet minuta gromoglasne tišine” počinje u 11.55 sati, a SNH poziva novinare da prekinu svaki rad i komunikaciju do 12 sati, te da tijekom prosvjeda povjerenik podružnice SNH-a ili predsjednik ogranka HND-a pročita priopćenje SNH-a u povodu Svjetskog dana slobode medija.

Novinare u radijskim redakcijama i televizijskim kućama poziva se da u eter ili s ekrana pročitaju prilagođeni tekst poruke i prekinu program do 12 sati.

SNH u poruci ističe da važnost prava na mišljenje i izražavanje kao temelj slobode svake osobe, naroda i simbol istinske demokracije u zemlji najbolje znaju novinari čiji je odgovorni posao svakodnevno posredovati između javnosti i centara moći kako bi svi građani mogli dobiti pravovremenu, potpunu i objektivnu informaciju o odlukama koje im centri moći spremaju, ali i onima koje skrivaju.

Svjetski dan slobode medija prigoda je kad se pobliže promotre i uvjetu u kojima rade novinari jer se unatoč općim verbalnim podrškama slobodi izražavanja i medija, sve više pojačavaju pritisci i slobodu izražavanja i medije.

Istraživanja koja provode međunarodne novinarske organizacije pokazuju porazno stanje fizičkog i mentalnog zdravlja novinara izloženih svakodnevnim pritiscima na poslu zbog previše radnih zadataka i vanjskim pritiscima zbog objavljenih priloga koji utjecajnim pojedincima nisu po volji.

Stres je najčešće stanje koje ugrožava i nagriza zdravlje novinara, zatim anksioznost, depresija, posljedice mobinga, sagorijevanje na poslu zbog preopterećenosti i želje da se usprkos svemu obave svi zadaci. Nisu rijetke ni pojave PTSP-a, posebno nakon izvještavanja s tragičnih događaja i ratnih sukoba.

Jedan od novijih oblika pritisaka su SLAPP tužbe – neosnovane sudske tužbe koje pokreću pojedinci protiv novinara kako bi ih zastrašili  dugotrajnim parnicama s visokim odštetnim zahtjevima i odvratili od obavljanja novinarskog posla.

“Iz svega je vidljivo da iza prividno glamurozne fasade novinarskog posla stoji puno stresnog rada, kao i pritisci uredništva unutar redakcije i moćnika izvan nje, zastrašivanje putem neutemeljenih SLAPP tužbi i prijetnje raznih kukavica sakrivenih u bespućima društvenih mreža”, kaže predsjednica SNH-a Maja Sever.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!