Pijavica kod Iža potopila ribarski brod

Vijesti 27. ruj 202212:09
Izvor: Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia / ilustracija

Nema stradalih i ozlijeđenih u prevrtanju i potonuću ribarskog broda kod otoka Iža.

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskoga broda koja se dogodila jutros, 27. rujna oko 07.45 sati u blizini rta Parda, sa južne strane otoka Iža, priopćeno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Obavijest o potonuću zadarskoj Kapetaniji uputio je jutros oko 09.20 sati zapovjednik ribarskog broda „ATLANT“, dužine 17,89 metara i zastave Republike Hrvatske, nakon što je sa posadom pristao u Kukljicu, pomoćnom brodicom.

“Kako su oni meni rekli, u trenutku je došla pijavica i okrenula ih je”, rekla je Ingrid Blagdan, supruga vlasnika broda Šime Blagdana, za Morski.hr.

Prema svjedočenju jednog od mornara na brodu, pijavica ih je podigla, bacila sve plastične spremnike za ribu na jednu stranu broda i more je odmah ušlo unutra. Srećom, kopno je bilo relativno blizu, pa su se uspjeli spasiti.

VEZANA VIJEST

Uvidom u brodsku dokumentaciju i temeljem izuzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da nitko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovjednika (svi državljani Republike Hrvatske), nije stradao niti ozlijeđen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spašavanja.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Službenici LK Zadar provode očevid o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda, koji je potonuo na dubinu od 60 metara te ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskome prometu tim područjem, no zbog plutajućih predmeta sa potonulog broda iz nadležnosti zadarske Kapetanije, putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obavijest o ugrozama na plovnome putu.

Na poziciji potonuća uočeno je manje onečišćenje mora, a s obzirom da je u brodskome spremniku preostalo pogonskoga goriva, organizirana je podmorska provjera olupine, kako bi se ustanovilo eventualno onečišćenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar