Piletić: 500 tisuća umirovljenika imat će više mirovine od 1. siječnja

Vijesti 28. pro 202209:13 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić govorio je o novom modelu obiteljske mirovine i održivosti mirovinskog sustava. Zakonske izmjene u mirovinskom sustavu donose tri ključne promjene: povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika te povećanje najniže mirovine za 3 posto.

“Mi očekujemo da s 1. siječnjem 2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1. siječnja. 2023.”, najavio je ministar Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

“Mirovinski sustav je siguran i održiv”

Piletić je istaknuo da će u idućoj godini umirovljenici moći podnijeti zahtjev ovisno o tome žele li svoju mirovinu ili kombinaciju svoje i obiteljske mirovine. “Očekujemo da će oko 500 tisuća umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine”, poručio je.

Uvjerava da je mirovinski sustav siguran i održiv. “Mirovinski sustav je siguran i održiv. Pitanje održivosti se postavlja svaki puta kada govorimo o mirovinskom sustavu. Upravo zbog toga imamo trostupni mirovinski sustav – obvezna mirovinska štednja, odnosno prvi i drugi stup te dobrovoljna mirovinska štednja, odnosno treći mirovinski stup”, tvrdi Piletić.

“Prinosi, odnosno kamate koje možete ostvariti u trećem stupu, takve štednje nigdje na svijetu nema da možete ostvariti 15 posto kamata na uplate do 6 tisuća kuna. Taj treći stup još uvijek nije dovoljno prepoznat”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE VIŠE

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!