Pilot Selak: Ne daj Bože rata s ovakvim ministrom

Vijesti 29. ožu 202222:18 4 komentara
N1

Još uvijek nije zaključena priča o dronu koji je pao u Zagreb. Ne zna se tko ga je poslao i s kojom namjerom, a nije čista ni priča oko toga je li u njemu bio eksploziv.

Premijer je prije tjedan izjavio dana da je istraga u tijeku i da je važno da je potvrđeno da je na toj bespilotnoj letjelici bila postavljena aviobomba. No umirovljeni vojni pilot, brigadir Ivan Selak, od pada besposadne letjelice na Jarunu više je nego jasan.

“Bitno pitanje ovog svega je kako je ta letjelica mogla proći kroz NATO-ov prostor. Najmanji problem je je li na njoj nešto bilo, je li zvijezda petokraka, ćirilica ili latinica. Ali ako pričamo o tome je li u njoj bilo eksploziva ili ne, onda sam naravno skeptik”, poručuje Selak u razgovoru za HRT.

One koji tvrde da je unutra bilo 43 kg eksploziva pozvao da naprave pokus

Objašnjava da je to inače rasprskavajuća bomba visokog brizganog eksploziva koja uništava sve oko sebe.

“Stvar je vrlo jednostavna. Preporučujem onima koji smatraju da je bila bomba u raketi da uzmu tu bombu ili 43 kg eksploziva, zatrpaju ga na dubini na kojoj je ova letjelica završila, npr. poligon Gašinci ili poligon Slunj, neka stanu 50-60 metara od mjesta te eksplozije i prije nego što je aktiviraju, napišu oporuku. To bi bila priča o bombi”, zaključuje Selak.

Kaže da je Banožić zalutao u vojsku

Proslavljeni se pilot pridružuje listi onih koji tvrde kako je ministar obrane Mario Banožić zalutao u svoj resor.

“Ministar se pokazao kao neznalica, nesposoban i nekompetentan čovjek, jednostavno ne zna procijeniti situaciju, čak u doba mira. Pogodila nas je raketa teška čak 6 tona, pogodila je glavni grad ove države, taj nekompetentni ministar izjavljuje da to ne predstavlja nikakvu opasnost za grad Zagreb i ne predstavlja nikakvu opasnost za Hrvatsku”, nastavlja Selak.

Iako su u javnost iz izvora bliskih istrazi curili podaci kako stručnjaci Centra za vještačenje Ivan Vučetić u ostacima drona nisu pronašli tragove eksploziva, ostaje nejasno zašto se oteže s objavom konačnih rezultata istrage. No nekadašnji pilot nudi objašnjenje.

“Pokazalo se da NATO nije onakav kišobran kakvim se prikazuje. Pokazalo se i da mi nemamo svoj kišobran, zamagljuje se nesposobnost ministra obrane u miru, ne daj Bože rata s ovakvim ministrom”, kaže.

Neće vjerovati rezultatima istrage

Dodaje i da, kada jednom dođu konačni rezultati, neće im vjerovati jer, “kada jednom nešto slažete, to činite na svoju čast, na svoju sramotu”.

“Drugi put me nećete prevariti”, poručuje i ponavlja da je najbitnije pitanje zašto je “takvo čudovište prošlo NATO-ov kontrolirani zračni prostor”.

Hrvatska nema najmoderniju protuzračnu obranu, ali je njezin zračni prostor odlično pokriven radarima, tvrdi Selak.

“Radari su dobri, izvrsno su postavljeni, super vide, izvrsnih su karakteristika. Recimo da u realnosti vide 300 km, ovi na Papuku i Sljemenu vide i ciljeve na malim visinama. Smiješno je da je ministar obrane govorio da su naši časnici bespilotnu letjelicu vidjeli tek nakon prolaska Drave. Ako je to točno, bacite te radare u smeće.

Pouzdano znam od kolega da ti radari pokrivaju 2/3 Mađarske. Dakle, to su dobri radari, a oni koji su bili za tim radarima ili oni koji su njima zapovijedali nisu slušali časnika za navođenje ili se igrala utakmica. To važi za ekipu u Mađarskoj i NATO u Torrejónu”, oštar je Selak.

Posebno apsurdnom drži nepotrebnu demonstraciju moći – naknadne prelete našim nebom.

Opet prozvao Banožića

Poručuje da se nesposobni moraju maknuti s funkcija.

“Nažalost naš gigant vojne misli je rekao da avion na kojem sam ja 35 godina letio niti može letjeti niti djelovati noću. Prema tome, naša zemlja nije mogla napraviti ništa zahvaljujući onima koji su nesposobni. Da su sposobni, ti naši avioni, iako stari, letjeli bi noću i izvršili bi ovu zadaću. Ovako – ništa”, zaključuje.

I dok Hrvatska čeka rezultate istrage, Ukrajina se hrabro brani. Slike koje stižu, poput onih iz opkoljenog Mariupolja, bude živa sjećanja jednog od najboljih pilota Domovinskog rata.

“Ono što se događa u Ukrajini je katastrofa, ono što vidimo što se događa u Mariupolju, nažalost tamo se vodi rat bez milosti prema ikome. Mariupolj će završiti kao Vukovar”, zaključuje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare