Plenković nikad nervozniji. “Tko se zadnji smiješi – Laura Kovesi”

Vijesti 11. ožu 202421:14 4 komentara

Premijer nikad nije bio nervozniji. Razlog - intervjui europskih tužiteljica Laure Kovesi i Tamare Laptoš za N1. Šefica EPPO-a, između ostalog, optužuje ga da baca dimne zavjese pred građane i pokušava zastrašiti tužitelje, kao i da se petlja u njihov posao. Plenković je na konferenciji za medije još jednom uvjeravao da EPPO nema nikakvu nadležnost u slučaju 3D snimanja nakon potresa pa je pozvao i DORH da se očituje o tom slučaju, ali i održao lekcije novinarima.

Kad više nije mogao riječima, premijer je na konferenciji za medije ovlasti DORH-a i EPPO-a pokušao objasniti igrokazom, koristeći mikrofone prisutnih medijskih kuća. Jedan je tako predstavljao europski projekt, drugi nacionalni.

“On je tu i kupuju neke brodove i netko nešto muti s brodovima… Ovaj ovdje snima katedralu, snima Zagreb, snima Banovinu, šta je nastalo u potresu…
Kakve veze ima brod iz OPKK sa snimanjem, kakve veze ima, objasnite mi to?”, pitao je.

Ova premijerova izvedba trebala je zorno prikazati da EPPO nema nadležnost u slučaju istraživanje malverzacija s 3D snimanjem koje je naručilo Ministarstvo kulture od Geodetskog fakulteta. Pa tko nije shvatio iz ilustracije, evo još jednom.

“EPPO se krenuo baviti Geodetskim fakultetom, temom gdje ima sto posto čistu nadležnost, ja im na tome čestitam. Ova tema je sto posto trošenje hrvatskih novaca. Koji je problem ako mi kažemo treba procesuirati nekoga tko je nezakonito radio, da to napravi DORH? Što ovi u DORHu ne znaju posao, u čemu je catch?”

Catch ili kvaka je u tome da DORH, za razliku od EPPO-a, i dalje nije pokrenuo nikakve izvide, a kamoli istragu oko malverzacija s 3D snimanjem. Zašto nisu, neka sami kažu, dodaje premijer pa dijeli zadatke novinarima i DORH-u.

“Ali ja vas ljubazno molim, evo sad molim i DORH, vi im napišite dopis, a oni nek odgovore vama, ali neka to stave na web, u čemu je stvar. Da li oni misle da tu ima neke njihove nadležnosti.”

Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi u razgovoru za N1 rekla je da je takvo ponašanje školski primjer dimnih zavjesa, odnosno skretanja pažnje s teme je li ukraden novac na onu tko je nadležan.

“Nikakve dimne zavjese mi ne dižemo. Kao što je Europsko tužiteljstvo komuniciralo da provode izvide jer se radi o europskim sredstvima, mi smo bili dužni upozoriti da se ne radi o europskim sredstvima. O pitanjima nadležnosti, to stalno govorimo, vodit će računa nadležna tijela. Ono što mogu reći, meni zaista ne treba, barem meni osobno, nikakva dimna zavjesa ni od koga”, kaže ministrica.

Kovesi je rekla i da je premijerova retorika pokušaj zastrašivanja tužitelja.

“Ljudi moji, ne znam, o čemu mi govorimo, kakav pritisak, tko koga tu pritišće. Ja sam predsjednik hrvatske Vlade, imam pravo reći o čemu se radi”, kaže Plenković.

Intervjui europskih tužiteljica Kovesi i Laptoš glavna tema i u Saboru. Kovesi i EPPO udomaćili su se u Hrvatskoj jer tu imaju puno posla, kaže Bernardić.

“Kažu, svakog gosta tri dana dosta, no čini se da ovaj put neće bti tako. Mislim da će Ured europskog tužitelja, uspkos svom otporu, još dugo ostati u Hrvatskoj. Tako da, s pravom možemo reći, tko se zadnji smiješi, Laura Kovesi”, podijelio je u Saboru dosjetku zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

“Mislim da u HDZ-u postoji jedna velika tjeskoba oko toga najnovijeg slučaja, neki čak spominju i mogućnost uhićenja ministrice i slično, toga se očito boje”, smatra Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

Anka Mrak Taritaš kaže: “Ovaj odnos našeg premijera prema cijelom EPPO-u je zapravo odnos jednog klasičnog zlostavljača u osnovnoj ili srednjoj školi koji zapravo svojom moći zastrašuje.”

Ali, EPPO, a ni njegova šefica Laura Kovesi neće se dati zastrašiti, poručila je to u intervjuu. Dapače, najavile je da svaki idući put kad vide da im se netko petlja u posao, neće propustiti reagirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare