Plenković: “Od teme klimatskih promjena nitko ne može i neće pobjeći”

Vijesti 01. pro 202316:58 4 komentara
Davorin Visnjic / PIXSELL

Hrvatska stoji relativno dobro po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije, a od teme klimatskih promjena nitko ne može i neće pobjeći, rekao je u petak premijer Andrej Plenković na skupu COP28 u Dubaiju.

Premijer je rekao kako osim Opće skupštine Ujedinjenih naroda ne postoji niti jedan drugi globalni događaj na kojem se skupljaju svjetski lideri, što znači da postoji politička volja i privrženost da se svi zajedno angažirano bavimo temama klimatskih promjena kao temom od koje nitko neće i ne može pobjeći, pa i da želi.

Plenković je u petak sudjelovao na panelu o adaptaciji na klimatske promjene i zelenu tranziciju na kojem je izdvojio hrvatski turistički sektor.

Hrvatska je 18. svjetska destinacija u pogledu dolazaka – 20 milijuna posjetitelja godišnje, istovremeno je 12. na svijetu po ispunjenju globalnih ciljeva održivosti Ujedinjenih naroda, a novim zakonom o turizmu, s investicijama i odgovornošću lokalne zajednice, želi omogućiti rast gospodarstva paralelan s očuvanjem okoliša i sprječavanja klimatskih promjena, rekao je premijer.

Ključ ovogodišnjeg skupa u Dubaiju, 28. COP-a po redu, ubrzanje je tranzicije s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije te stvaranje situacije u kojoj svaka investicija u takve zelene tehnologije osigurava daljnji gospodarski rast, paralelno smanjujući globalne emisije štetnih plinova koje “stvaraju jednu od najvećih kriza s kojim je čovječanstvo suočeno”, nastavio je premijer.

Kazao je kako Hrvatska po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije stoji relativno dobro, no mora učiniti još napora. Peta je u Europskoj uniji po zelenoj proizvodnji struje, a osma po ukupnoj potrošnji iz obnovljivih izvora.

Plenković će svoj govor na COP-u održati u subotu, a pošto je riječ o jednom od najvećih političkih okupljanja na svijetu, očekuje se i da će održati niz bilateralnih sastanaka.

Na skupu u Emiratima po prvi puta će se govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza iz 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare