Plenković partnerima: Energetske mjere ovise i o EU-u

Vijesti 06. ruj 202221:47 0 komentara
Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Premijer Andrej Plenković okupio je prvo koalicijske partnere pa onda i socijalne, sindikate i poslodavce, i predstavio im paket energetskih mjera. Naši sugovornici koji su bili na sastanku vladajuće koalicije kažu da im je premijer rekao da je s njima puno rječitiji nego sa svojima na Predsjedništvu HDZ-a i da se nada da se oni neće zbog toga naljutiti.

Plenković nije precizirao koliko je težak paket pomoći, no sudionici sastanka nam pričaju da im se čini da je veći od 6 milijardi kuna. Izrekao je novost što se tiče plaćanja struje za neprofitne potrošače, poput bolnica, vjerskih zajednica, škola i vrtića. Neće biti u kategoriji kućanstva, ali ne ostaju ni u kategoriji za struju koju plaćaju podzetnici. Plaćat će malo više nego što plaćaju kućanstva, a dosad su plaćali tržišnu cijenu.

VEZANA VIJEST

Premijer Plenković partnerima je rekao da mjere ovise i o Europskoj uniji jer je u petak sastanak ministara energetike u Bruxellesu. Očekuje se da će se odrediti gornja granica za cijenu struje i plina jer energenata ima dovoljno, ali ima puno špekulanata koji dižu cijene.

Velike kompanije, koje zapošljavaju više od 250 zaposlenih, proteklih dana spominjane su kao izostavljene iz paketa. Premijer je rekao da će se i prema njima ići određenim mjerama. Na sastanku se spominjalo smanjenje oporezivanja.

Sveukupni cilj mjera je zadržati potrošnju građana kao i radna mjesta. Čuvanje radnih mjesta kao u vrijeme lockdowna, s pomoći od četiri tisuće kuna po zaposlenom, nije na stolu. Barem ne u ovom koraku pomoći građanima i gospodarstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!