Plenković: Posljedice ovoga što je Rusija napravila trajat će desetljećima

Vijesti 24. velj 202220:12 > 20:14 1 komentar
N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju u Ukrajini, a novinarima je rekao kako smatra da je potez Rusije vrlo loš i da će se posljedice osjećati desetljećima.

“Dosad je te dokumente pripremala Komisija. Večeras će se paket raspraviti i kasnije će se usvajati na nižim tijelima EU-a”, kaže Plenković o paketu sankcija koje EU priprema Rusiji.

O mogućnosti da Rusija postavi svoju vladu u Ukrajini kaže kako je to loše. “Ukrajina je članica UN-a koja nas je prva priznala i postoje bliske veze između naših naroda. Ovo što se danas događa je puno šire. 2022. vidjeti ovakvu agresiju je nešto što podriva međunarodni poredak kakav smo znali do jutros. Moramo raspraviti sigurnosnu situciju u Europi i u Ukrajini. Ovo je loše i moramo raspraviti ovo što je Rusija napravila Ukrajini danas. Posljedice ovakve akcije trajat će desetljećima”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, Rusija je u četvrtak pokrenula invaziju na Ukrajinu s kopna, iz zraka i s mora, što je najveći napad na drugu državu u Europi nakon Drugog svjetskog rata i potvrda najvećih strahova Zapada. Iz Ukrajine stižu vijesti o poginulima, a osude invazije stižu iz cijeloga svijeta.

Ruski projektili zasuli su ukrajinske gradove. Lideri Europske unije i NATO-a, kao i brojnih država najoštrije su osudili taj Putinov čin, ponovili podršku Ukrajini i najavili zajedničku reakciju i sankcije. Zapad je Rusiji nametnuo i nove sankcije, a Vladimir Putin poručuje kako nije imao drugog izbora.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare