Plenković se sprema za NATO? Jedan njegov potez mogao bi na to upućivati

Vijesti 07. tra 202316:46 2 komentara
N1

Politički analitičar Žarko Puhovski u Newsroomu je komentirao aktualne političke događaje. Osvrnuo se i na izjavu ministra Davora Filipovića koji je prozvao "predatore", a osvrnuo se i na medijska pisanja da je predsjednik Vlade Andrej Plenković ozbiljan kandidat za glavnog tajnika NATO-a.

Podsjetimo, ministar Filipovć je, između ostalog, kazao da “ne postoji pritisak koji će ga zaustaviti u obrani hrvatskih interesa i građana od predatora koji misle da je Hrvatska njihov bankomat“.

Njegov (Filipović) prvi problem je što nije naročito dobar komunikator, ali u pozadini je puno veći problem. Te narodne desne demokršćanske stranke imaju načelni problem s kapitalizmom – htjele bi biti narodne stranke, a kapitalizam nije baš narodni sustav. U trenutcima krize kad treba vidjeti predatore, pojavljuje se opis uobičajenog poduzetničkog ponašanja s tim da sad nije vrijeme za to. U Hrvatskoj se 20 godina govori o stvaranju poudzetničke klime”, kazao je Puhovski.

Dodaje da ovakvim istupom Filipović traži javnu pomoć, no postavlja se pitanje zašto je ne traži od premijera.

“Bojim se da se ne usudi, da smatra da bi to značilo da je priznao da nije kompetentan, ili je već bio kod premijera, onda je tako i tako izigran. I kao košarkaš nije bio dobar u obrani… On zna da nije glavni igrač”, navodi Puhovski.

“On je pokazao da ne igra bitnu ulogu u vlastitom romanu”, istaknuo je.

N1

Plenković u NATO-u?

Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu 30. rujna ove godine istječe mandat, a dva švedska lista navela su da je premijer Andrej Plenković ozbiljan kandidat za tu poziciju.

“Ja mislim da je Plenković takav tip čovjeka koji je kandidat otkad zna za sebe, valjda od gimnazije, stalno se tako ponaša, da je oprezan, da ističe svoje dobre strane, njemu nije problem šest puta reći ‘ono što sam ja napravio prošle godine…’ i on je kandidat 365 dana godina, kao što bi rekao Milan Bandić”, navodi Puhovski.

Ima li Plenković doista šanse? “Ima (šanse) ako ne bude rodni element uveden. Kolinda Grabar Kitarović je imala previše slika s Putinom, a ove druge dvije kandidatkinje su malo previše zagirzle proturuski, a treba misliti i na budućnost.”

“Ako se odluči da treba ići na mušku varijantu, onda on ima šansu.”

Puhovski navodi da jedan premijerov potez – naglo okretanje vojnim pitanjima – možda ukazuje na to da se Plenković sprema za tu poziciju u NATO-u.

“Prije se nije tim bavio, a dijelom ga je i Milanović sad na to natjerao pa je iskoristio priliku da se preko Banožića prikaže kao spasitelj vojske. Okretanje vojnim pitanjima bi moglo na to upućivati”, smatra Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare