Plenkovićev ured: Milanović opet laže

Vijesti 12. lis 202319:33 0 komentara
Miroslav Lelas/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović optužio je premijera Andreja Plenkovića da laže kad tvrdi da je i ranije potpisivao zakone za koje se znalo s kojim datumom stupaju na snagu te tvrdi da nikada nije potpisao one s točno definiranim datumom, što iz Ureda predsjednika Vlade demantiraju.

“To se zove laž, to je svjesno manipuliranje. Ova vrsta nasilja, ne. Što više pričamo o tome ljudima je sve jasnije s kakvim varalicom imaju posla”, kazao je Milanović.

Ponukalo je to Ured predsjednika Vlade na reakciju, koja je stigla kroz priopćenje, a prenosimo ga u cijelosti:

“Predsjednik Republike Zoran Milanović ponovno iznosi laži u vezi sa stupanjem na snagu Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Stoga radi potpunog informiranja javnosti, dostavljamo popis zakona koji su sadržavali odredbe o stupanju na snagu točno određenog dana, odnosno zakone čije je proglašenje potpisano u roku kraćem od osam dana.

Obrazloženja koja je iznio ne odgovaraju postupanju ni ranijih predsjednika, kao ni njega samog u ulogama predsjednika Vlade i predsjednika Republike.

Primjerice, parlamentarna većina predvođena SDP-om u vrijeme Vlade Zorana Milanovića donijela je 14 takvih zakona. Usto, predsjednik Republike Milanović nedavno je (28. lipnja 2023. godine) potpisao odluku o proglašenju Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi na isti dan kad je Hrvatski sabor i donio navedene zakone.

Predsjednik Republike je svjesno propustio obaviti svoju dužnost i potpisati odluku o proglašenju Zakona o izbornim jedinicama u roku koji bi omogućio stupanje na snagu onako kako je predvidio Hrvatski sabor uzimajući u obzir odluku Ustavnoga suda, koji je ukinuo postojeći Zakon o izbornim jedinicama s 1. listopada 2023.

Vlada je danas Hrvatskom saboru uputila prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Time otklanjamo formalnopravne nedostatke koji su nastali kao posljedica nepotrebnog, štetnog i presedanskog postupka predsjednika Republike.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!