“Po ovim rezultatima nitko u Rijeci ne može ni sanjati o pobjedi u prvom krugu”

Vijesti 16. ožu 202117:48 > 17:56 0 komentara
N1

Igor Dušanović iz agencije za ispitivanje tržišta MASMI komentirao je za N1 rezultate prvih istraživanja raspoloženja birača prema čak 12 kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu Rijeke.

Dušanović je objasnio da su u istraživanjima javnog mnijenja po gradovima u Rijeci, Osijeku i Splitu ispitivali uzorak od 600 ispitanika, a u Zagrebu 800, kao i to što je cilj istraživanja:

“Kroz ova dva mjeseca tri puta ćemo dati sliku stanja i vidjeti gdje i kako razmišljaju glasači. Prema tome ćemo gledati što je na njih utjecalo.”

Prvo je na red došlo istraživanje provedeno u Rijeci i analiza rezultata tog izraživanja.

“Ovakav niz kandidata ovo je bogatstvo u Rijeci”, rekao je.

Ispitanici su samo Štimca i Peović opisali kao “vođe”

“Bit Rijeke je da tih 12 kandidata imaju jasne ideje, percipiraju se kao snažne osobnosti. Čak i oni koji u ovom trenutku možda i zaostaju, imaju konkretne ideje kojima mogu testirati programe i teze koje veliki nameću.”

Prvo je komentirao SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, za kojega je u prvoj anketi najveći broj Riječana rekao da bi glasao za njega. Ali, unatoč najvećem broju glasova:

“Niti on ne može mirno spavati i ne može se opustiti.”

Kazao je da bi on predstavljao kontinuitet te vlasti:

“Kod njega može izazvati nesigurnost to što cilja biračko tijelo SDP-a, da je to biračko tijelo zadovoljno i da je vrlo malo mladih ljudi koji su zadovoljni politikom SDP-a.”

Stoga, dodao je, Filipović mora pokazati vlastitu osobnost, nakon ere Vojka Obersnela, te koje su to njegove vrijednosti.

VEZANE VIJESTI

I dok je forte Filipovića zadovoljstvo Riječana stanjem, kod Marina Miletića, kandidata Mosta, sasvim je drugačije:

“Dosta je onih koji su nezadovoljni stanjem u kojem se grad nalazi. Kod Miletića ima onih koji su izrazito nezadovoljno.”

Dušanović je kod onih ispitanih koji su se opredijelili za Miletića primijetio da privlači mlade, ali i one koji su u odgovorima isticali da je vjernik i vjeroučitelj, odnosno onih koji su naklonjeni konzervativnom svjetonazoru.

Za nezavisnog kandidata Davora Štimca Dušanović je istaknuo da je kandidat snažne osobnosti, te je tu istaknuo vrlo zanimljiv moment:

“Davor Štimac i Katarina Peović su jedini kandidati kod kojih se (u obrazloženju odgovora kod ispitanika) pojavljivao atribut ‘vođa’.”

“Štimca percipiraju kao onoga koji nije opterećen podjelom na lijevo i desno… Njegovo biračko tijelo želi se maknuti i od lijevog i od desnog”, kazao je Dušanović i prešao na analizu HDZ-ovog kandidata Josipa Ostrogovića.

“Njemu vjetar u leđa daje izrazito nezadovoljstvo HDZ-ovog biračkog tijela stanjem u gradu”, kazao je i istaknuo da je čak 80 posto HDZ-u sklonih birača reklo da će sigurno izaći na izbore.

Međutim, Ostrogović ima i problem:

“Problem je to što cilja samo birače HDZ-a i nešto manje Domovinskog pokreta.”

“Po rezultatima mislim da nitko ne može sanjati o pobjedi u prvom krugu”, zaključio je Dušanović dalje.

Otkrio je dalje i to da Štimac svoje glasače prikuplja iz bazena i HDZ-a i SDP-a, pa čak i Možemo!. Sljedeći fenomen koji se ispoljio istraživanjem jest i to da se popularnost lista SDP-a i HDZ-a otprilike podudara s popularnosti kandidata tih stranaka, da su Štimac i Katarina Peović bitno bolji od rejtinga svojih lista za gradsko vijeće dok je Miletić – dramatično bolji od liste Mosta.

“Obersnel se znao povući dok je vrijeme, u Hrvatskoj je to rijetkost”

Objasnio je i što bi moglo biti barem dijelom uzrokom te pojave:

“Liste još nisu formirane, programi još nisu tu, jasno da će se mnijenje vezati uz osobnosti.”

Nebojša Zelić, pak, ima bitno manju potporu od Možemo! čiji je kandidat za gradonačelnika, što Dušanović tumači time što je nemalo kasnije ušao u kampanju. Peović je, pak, dodao je, u kampanji već dulje vrijeme i prepoznatljivo je lice.

VEZANE VIJESTI

“Taj zeleno lijevi dio političkog spektra, oni su prepoznati, ali im nasušno trebaju snažne osobnosti koje mogu iznijeti te politike. To imaju u Katarini Peović, to imaju u kandidatima u Zagrebu”, kazao je Dušanović.

Voditelja je zanimalo, s obzirom na to da je Štimac u prvom istraživanju privukao naklonost velikog dijela glasača HDZ-a i Možemo! s parlamentarnih izbora, može li se Štimcu možda dogoditi da se ti glasači vrate HDZ-u i Možemo! ako bi njihovi kandidati u kampanji dobro iskomunicirali svoje programe?

“Neodlučni glasači najviše dvoje između Štimca i Filipovića, odnosno između Štimca ili Ostrogovića. Pitanje je koliko će HDZ motivirati svoje glasače da se ujedine i izađu na izbore”, odgovorio je Dušanović s jedne strane, a s druge dodao:

“Pitanje je i koliko se Filipović može svojom osobnosti izdvojiti i inspirirati novu viziju kod birača.”

Miletić, pak, koji je jako odskočio i najbolje kotira među mladima, također ima problem sa svojim rejtingom:

“Pitanje je kakva će biti izlaznost mladih”, kazao je Dušanović, navodeći kao primjer da na to može utjecati već i takva stvar kao što je da na dan izbora bude lijepo vrijeme.

“Mladi birači su najmanje pouzdani”, konstatirao je.

Nasuprot njemu, za Katarinu Peović ispalo je da je najviše njenih potencijalnih birača u tridesetima i četrdesetima:

“Kod Peović se vidi da je to jedno zrelo tijelo koje nju ne vidi kao aktivizam, nego kao ozbiljnu politiku.”

Konačno je Dušanović komentirao i odluku Vojka Obersnela da se više ne kandidira za gradonačelnika Rijeke nakon što je na parlamentarnim izborima Peđa Grbin sa 14. mjesta u toj izbornoj jedinici dobio stotinjak preferencijalnih glasova više:

“Znao se (Obersnel) povući dok je vrijeme što je rijetkost u Hrvatskoj. Osjeća se zamor u Rijeci i trebaju nove ideje.”

Cijelo istraživanje možete pročitati OVDJE.

Napomena:

Istraživanje je provela Agencija Masmi na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana grada Rijeke, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsko vijeće. Anketiranje je provedeno od 11. -14. ožujka, a mogućnost pogreške je +/- 3,99%.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!