Poduzetnik priznao da je lažirao bankovne garancije za EU projekte kod Karlovca

Crna kronika 04. lis 202316:41 1 komentar
N1

Još jedan riječki poduzetnik našao se danas u fokusu interesa europskih istražitelja. Riječ je o Mariju Š. vlasniku dvije građevinske tvrtke na adresi u Zagrebu koji je na sudu priznao malverzacije u više natječaja za projekte financirane europskim novcem.

Mario Š. nagodio se s europskim tužiteljstvom na kaznu od godinu dana zatvora uvjetno na četiri godine. Sporazum je potpisan na Županijskom sudu u Zagrebu.

Presudom je obuhvaćen natječaj za iz lipnja 2022. kojim su traženi izvođači radova za “Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora” točnije “Izgradnju četiri pretovarne stanice”. Cijeli projekt bio je vrijedan 24.054.547 kuna odnosno 3.192.587 eura bez PDV-a.

Četiri grupe radova

U natječaju su se tražili izvođači u četiri grupe: Grupa 1 izvođenje radova izgradnje pretovarne stanice Karlovac, procijenjene vrijednosti 7.396.783 kune odnosno 981.721 euro bez PDV-a; Grupa 2 izvođenje radova izgradnje pretovarne stanice Ogulin vrijednih 4.799.894 kune odnosno 637.055 eura bez PDV-a; Grupa 3 izgradnja pretovarne stanice Slunj čija je vrijednost bila procijenjena na 6.361.260 kuna odnosno 844.284 eura bez PDV-a, te Grupa 4 izvođenje radova izgradnje pretovarne stanice Podum procijenjene vrijednosti nabave 5.496.608 kuna odnosno 729.525 eura bez PDV-a.

Sve te radove naručio je Centar za gospodarenje otpadom karlovačke županije, KODOS d.o.o. a nešto više od 72 posto radova trebalo je biti sufinancirano europskim sredstvima iz Kohezijskog fonda Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine. Novac je to namijenjen smanjenu količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Lažna garancija banke

Tijekom natječaja ovaj je poduzetnik priložio bankarske garancije, što je bio jedan od uvjeta, iako se radilo o krivotvorenim ispravama. Konkurirao je za radove iz Grupe 2, 3, i 4., a kao jamstvo ozbiljnosti ponude priložio je garanciju Erste banke. Ta će banka naknadno potvrditi da mu nikakve garancije nikada nije izdala. Garancije su iznosile 140, 160 i 190 tisuća kuna.

Da su u pitanju lažni dokumenti utvrdio je i Centar za gospodarenje otpadom karlovačke županije provjeravajući tko bi trebao dobiti posao. Kako se sve dogodilo prije nego što je sklopljen ugovor za radove, natječaj je lani u kolovozu poništen.

Gradi diljem Hrvatske

Inače, ovaj je poduzetnik bio angažiran na brojnim radovima komunalne i cestovne infrastrukture.

Tako je, prema javno dostupnim podacima, gradio odlagalište otpada kraj Vrbovskog, te cjevovod u Poduzetničkoj zoni u Ogulinu. Nedavno je potpisao ugovor za vodovod u Lovincu, kao i serpentina u Vrbovskom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare