Ministarstvo ipak pozvalo svinjogojce na razgovor, oni kažu: “Nećemo u Zagreb”

Vijesti 28. stu 202311:50 > 14:19 2 komentara

Državni tajnik Mladen Pavić pozvao je na sastanak Tomislava Pokrovca, jednog od predstavnika poljoprivrednika iz Stožera za obranu hrvatskog sela, nove su informacije koje su dobili prosvjednici u Slavoniji nakon što se informacija o dolasku ministrice Marije Vučković ispostavila pogrešnom.

Poljoprivrednici prosvjeduju već sedmi dan tražeći od Ministarstva da udovolji njihovim zahtjevima, dozvoli klanje na objektima i trženje zdravog svinjskog mesa. Premda je Tomislav Pokrovac naglasio da su dobili informaciju da ministrica Marija Vučković stiže u Slavoniju na sastanak s njima, iz Ministarstva su javili da sastanka s ministricom nema i da poljoprivrednici imaju pogrešnu informaciju.

U kratkom razgovoru s našom Jelenom Bokun u poslijepodnevnim satima Pokrovac je potvrdio da se čuo s državnim tajnikom Mladenom Pavićem, no i da će pristati na razgovore isključivo u Slavoniji, ne u Zagrebu, kao i da će razgovarati s pregovaračem kojeg odredi Andrej Plenković.

“Čuo sam se s državnim tajnikom Pavićem. Pričat ćemo s pregovaračem kojeg odredi Andrej Plenković. Nećemo ići u Zagreb, oni su na potezu, zovemo ih u Slavoniju. Više nikome ne vjerujemo, nikamo nećemo ići. Želimo da se to desi ovdje gdje su problemi. Neka dođu danas, imaju vremena, mogu i u jedan sat u noći.”

Kao što je rekao ranije, prosvjed se nastavlja, ali naglašava: “Mi nismo prijetili, to je volja naroda, mi se borimo za narod i za sebe.”

Na sastanak će ići Pokrovac, potvrdio je, i još nekoliko predstavnika.

U razgovoru s našom Jelenom Bokun, koja cijeli dan prati prosvjed svinjogojaca, ranije je istaknuo:

“Nije samo pitanje afričke svinjske kuge, nego i cijene ratarskih proizvoda, žitarica, cijena svinja… Ako dođe do sastanka i ako riješimo nešto, naši seljaci će biti obaviješteni, imat ćemo sastanak Stožera i odlučiti hoćemo li prihvatiti. Ako se ne slažemo, prosvjed ide dalje.”

“Nije nam u cilju raditi probleme. Mislim da smo bili korektni, da smo tražili ono što nam pripada… Ako nekome to smeta, neka ide u Njemačku, Irsku… Dozvolimo nakon svega ovog da se hrvatska sela resetiraju i krenu ispočetka, kao da kuge nije bilo. Ova vrijeđanja Vlade i Ministarstva nisu dobra, zahvaljujem ovim putom novom ministru Ivanu Anušiću koji nas je svaki put podržao kao seljake. Mislim da je ministrica ovo odavno trebala odraditi, doći među ljude. Da je to napravila, imala bi puno bolji uvid u problematiku”, dodao je.

Odgovarajući na optužbe da je prosvjed politiziran rekao je: “90 posto ljudi ovdje su svinjogojci i ratari.”

Odgovarajući Ministarstvu i njihovim mjerama rekao je: “Idemo na sastanak, želimo biti partneri. Ali ne želimo mjere na štetu Slavonije. Afrička svinjska kuga nije se pojavila u cijeloj županiji, zašto se donose zone zabrane? Zašto se cijela županija stavlja u karantenu?”

U N1 Studiju uživo s našom Sandrom Križanec razgovarao je potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić koji je najavio sastanak Upravnog odbora HPK-a za 13 sati.

Može li Poljoprivredna komora biti medijator između Ministarstva i seljaka, tek ćemo vidjeti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare