Politolog otkrio u čemu se slažu, a u čemu razlikuju Milanović i Plenković

Vijesti 20. lis 202217:27 0 komentara

Politolog Berto Šalaj u Newsroomu je analizirao aktualna pitanja na domaćoj političkoj sceni.

Upitan za komentar neslužbenih najava da bi bivši ministar graditeljstva Darko Horvat, koji je uhićen tijekom mandata, mogao postati savjetnik Uprave Končara za poslove s HEP-om, Šalaj je kazao kako birači svojim ponašanjem pokazuju da nemaju problem s korupcijom.

“Mi u Hrvatskoj generalno nemamo problema s ljudima koji su osumnjičeni, neki i optuženi, a neki čak i presuđeni. Mene ne čudi da netko tko je zasad osumnjičen dobije jednu takvu poziciju. To je očito postalo naširoko prihvaćeno u društvu da politička korupcija nije problem”, rekao je Šalaj navodeći kao primjer slučaj osuđenog župana koji je opet izabran na istu funkciju i nakon presude.

Slaba oporba

“Mislim da bi gospodina Grbina rejting trebao brinuti jer se pokazuje da unatoč svemu ovome i aferama, rejting HDZ-a i dalje je prilično stabilan. Njihov pad je u razini pogreške. HDZ će očito ostati stabilan ako se ne dogodi nova afera enormnim razmjera”, ocjenjuje Šalaj.

VEZANE VIJESTI

Ovaj politolog smatra da je jedini lider oporbe u Hrvatskoj trenutno Zoran Milanović.

“Problem za oporbu je što se on neće natjecati na parlamentarnim izborima, a oporba nije dovoljno osvijestila da oni moraju rušiti Plenkovića i da se moraju emancipirati od Zorana Milanovića”, dodao je Šalaj.

Upozorava da ako odaziv na izbore ne bude veći, oporba neće uspjeti pobijediti HDZ.

“Meni je sasvim zamislivo da mi nakon idućih izbora imamo opet istu situaciju”, kazao je.

Analizirajući s kim može HDZ nakon izbora oformiti vladajuću koaliciju, Šalaj se složio da koalicijski potencijal HDZ-a nije velik.

“Most se profilirao kao najveći suparnik HDZ-a, s druge strane je ta ljevica. Teško je govoriti što će se dogoditi na polu desno od HDZ-a, hoće li se netko pojaviti. Mogu li Penava i Domovinski pokret dovoljno narasti da bi ozbiljno ugrozili HDZ? Moramo znati da oni na prošlim izborima, predvođeni Škorom, uopće nisu ostvarili loš rezultat, to je bilo 16 parlamentarnih mandata”, ukazao je Šalaj dodajući da isti problem ima i oporba.

Osvrćući se na najnoviji sukob Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, kazao je da oni nerijetko načelno dijele iste stavove iako se čini drugačije, ali da se razlikuju u sredstvima kojima ih ostvaruju.

“Plenković je za da Hrvatska pomaže što više, dapače, da prednjači unutar EU u pomoći zbog svoje povijesti i iskustava. Milanović je tu oprezniji, ali on to uvijek zamota u taj svoj osebujni rječnik i odmah poseže za uvredama koje onda stižu i s druge strane”, kazao je Šalaj podsjećajući da predsjednik RH i u najnovijem prepucavanju oko vojne obuke se pokazalo da Milanović nije čekao da vidi detalje nego je odmah napao prijedlog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!