Poljoprivredna komora podržava Vladin paket mjera, ali ima jednu primjedbu

Vijesti 16. velj 202213:13 0 komentara
Foto: Damir Spehar/PIXSELL / ilustracija

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u najvećem dijelu podržava paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, no smatra da je trebalo snažnije podržati stočarski sektor.

Vlada je u srijedu predstavila 4,8 milijardi kuna vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, kojima će se rast cijena električne energije limitirati na 9,6 posto te plina na najviše 20 posto, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

HPK u srijedu poručuje kako je u najvećem dijelu zadovoljan paketom mjera Vlade, jer je to, kako kažu, “dobar način da se ublaže posljedice rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji”.

Smatraju kako je u ovom trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima te da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju, što posljedično može dovesti do njezina pada. S druge strane, u HPK vjeruju da će Vlada, uz postojeće mjere i alate koji su danas objavljeni ili ranije pokrenuti, osmisliti i dodatne, posebice za stočarski sektor koji se nalazi u najtežoj situaciji još od sredine prošle godine.

“Mjere koje su prezentirane usmjerene su najvećim dijelom prema građanima i potrošačima. Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu – s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, te na troškove u poljoprivredi tj. sadnice, gnojivo, pesticidi, s 25 na 5 posto, odnosno 25 na 5 posto na maslac i margarin, dobar su način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača”, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Ta mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima, kazao je Jakopović te pozvao građane da prilikom kupnje hrane vode brigu o kupnji domaćih proizvoda, jer se tako može održati razina gospodarske aktivnosti. “Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika”, upozorio je Jakopović.

Vladin paket mjera predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva te subvencije za plavi dizel za ribare. Iz HPK navode kako o tim mjerama mora detaljnije raspraviti na svom Upravnom odboru, jer očekuje da će dio proizvođača biti nezadovoljan.

No, Jakopović vjeruje da će resorno Ministarstvo poljoprivrede, uz već postojeće mjere pomoći koje su pokrenute krajem prošle i početkom ove godine, imati dodatni senzibilitet prema poljoprivrednoj proizvodnji, naročito stočarstvu, te da će nastaviti zajedno raditi na olakšavanju poslovanja, kako bi ovu godinu uspjeli izgurati i sanirati gubitke koji su neizostavni i sve veći.

U HPK ističu kako će se Upravni odbor očitovati o mjerama i potom zatražiti i sastanak s ministricom poljoprivrede, kako bi se zajednički vidjelo gdje još postoji prostor za olakšanje poslovanja.

Jakopović je pozvao poljoprivredne proizvođače da unatoč svim problemima ne odustaju od svih agro tehnoloških mjera i da obave sjetvu u optimalnim rokovima, odnosno nastoje imati visoke prinose, jer cijene na globalnom tržištu su i dalje visoke i obećavaju da će imati dodatnu zaradu na visokim otkupnim cijenama.

“Za stočarski sektor vjerujem da će još biti mjera koje će im sanirati ogromne gubitke i da ćemo svi zajedno pronaći načina da se zaustavi urušavanje stočarstva”, zaključio je Jakopović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!