Ideja zabrane rada nedjeljom podigla buru, trgovački centri već spremaju tužbe

Vijesti 28. lis 202222:39 > 22:40 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Iako je Zakon o trgovini kojim bi se ograničio rad nedjeljom tek u javnoj raspravi, trgovački centri već pripremaju ustavne tužbe. Svi raniji pokušaji hrvatskih vlada da se zabrani rad trgovina nedjeljom pali su na Ustavnom sudu, no premijer Plenković vjeruje da se to ovog puta neće dogoditi.

Opet istra priča. Vlada najavljuje zabranu rada nedjeljom, trgovci najavljuju ustavne tužbe. Prvi koji su spremni za tužbu su veliki trgovački centri.

“Mislim da je tema radne nedjelje za gospodarstvo tema partizana i ustaša. I svaki put kad trebamo u medijima puno govoriti bitnoga o nebitnome onda se uvijek vraćamo na radnu nedjelju”, rekao je direktor F.O. grupe Denis Ćupić.

vezana vijest

Ustavni sud već je rušio uvođenje zabrane, uglavnom zbog iznimaka. I dalje će moći raditi pekare, benzinske, trgovine u bolnicama, hotelima i kolodvorima te tržnice. Odvjetnički timovi trgovaca su već spremni, ali Vlada ne odustaje.

“Mislim da je varijatna sa šesnaest nedjelja, to je malo više od dvadeset devet posto, jako dobro pogođen omjer koji će biti održiv. Nema nikakve veze sa skretanjem pozornosti. To je provođenje programa Vlade i izbornog programa”, tvrdi predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Poduzetnici ne vjeruju premijeru. “Samo ljudima mažu oči”, kažu.

“Kad morate skrenuti pozornost s bitnih tema onda se uhvatite neradne nedjelje. To slušamo zadnje tri godine koliko postoji Udruga Glas poduzetnika, a od prvog dana smo jasni i glasni protiv zabrana. Gospodo, uhvatite se reformi, pustite te kozmetičke štrce brce za dobiti dva nekakva politička poena, tri glasa više. Uhvatimo se posla, zasučimo rukave”, poručio je Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika.

Hrvatska udruga poslodavaca i Sindikat trgovine rade na zajedničkom prijedlogu koji bi mogao biti radna svaka druga nedjelja i barem 50 posto veća plaća za taj dan.

Radnik ima pravo reći da ne želi raditi nadjeljom, ali uvijek se može naći tko će raditi, kako kaže Marko Budimir iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Na pitanje znači to onda otkaz kaže da ne. “Nećemo naći drugog radnika jer dobar radnik se traži svijećom”, tvrdi Budimir.

U priziv savjesti radnika ako ne želi raditi nedjeljom ne vjeruju ni u Udruzi za zaštitu potrošača.

“Mislim da je to čista utopija. Premijer govori da nitko neće moći dobiti otkaz ako odbije raditi nedjeljom. Iz iskustva znam da svatko tko se usprotivio bilo kakvoj odluci da ostaje duže i da radi u neko vrijeme koje mu nije radno da mu je slijedio otkaz. Prema tome, koji je instrument kojim Vlada štiti te koji će odbiti raditi. Dakle, lako je reći, ali praksa je nešto sasvim drugom”, ističe Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača.

vezana vijest

Neradne nedjelje dohvatio se i predsjednik.

“Pa dosta je više o tome pobogu, Isuse i Marijo. Pa pričamo dvadeset godina o tome. Što to nije sramota? Zašto to sada Vlada radi? Bolje da se bavi time koliko im ljudi završava u ćorki. Banožić je sljedeći”, rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Javna rasprava o izmjenama Zakona o trgovini trajat će do 7. studenog. Nakon toga bi ga Vlada trebala poslati u saborsku proceduru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!