“Postoji izreka – gdje prestaje logika, počinje BiH i doista je to tako”

Vijesti 05. lis 202213:52 0 komentara
N1

Doktor pastoralne teologije i socijalne etike i kolumnist Večernjeg lista Dalibor Milas bio je gost N1 Studija uživo i komentirao protekle izbore u Bosni i Hercegovini.

Nakon ovih izbora se, kaže Milas, nije ništa previše promijenilo.

“Postoji izreka – gdje prestaje logika počinje Bosna i Hercegovina i doista je to tako. Ovi su izbori još jednom pokazali da je BiH kao država vic od države, ako uzmemo u obzir nedavna događanja. Dovoljno nam govori podataka da je Hrvatska u odnosu na BiH space shuttle, a Hrvatsku inače ne uspoređujemo s razvijenim državama Europske unije.

Ističe da su u priči oko izbora najporaženiji obični građani, koji nemaju pristup političkim sinekurama.

VEZANE VIJESTI

“Od ovih izbora su profitirali samo političari. Ova država jednostavno nema smisla, to je činjenica. Gledao sam kako se u javnosti u Hrvatskoj predstavljaju ovi izbori. Ispada da su u Predsjedništvu pobjedili ljudi koji nisu nacionalisti i koji su liberalni i ljevičari. Ja ne znam što je u BiH liberalno i lijevo, riječ je o nacionalistima, samo je pitanje kojeg su predznaka”, kaže Milas.

Teolog kaže da ono što se događa u BiH oko izbora jednostavno ne funkcionira.

“Oni koji već godinama nude neka rješenja, njihova rješenja nisu baš previše doprinijela. Slušao sam Milanovića, Plenkovića i neke saborske zastupnike – imam osjećaj da oni uopće ne poznaju stvarnost Bosne i Hercegovine nego mnogi koriste cijelu priču za neka interna prepucavanja u Hrvatskoj. Kad gledamo samo izbore, svi mogući rezultati pokazuju da se HDZ BiH nalazi u gotovo idealnoj poziciji”, ističe.

Milas kaže da je 14 Hrvata napustilo Mostar dok se političari svađaju tko će sklopiti vlast.

“Dok se mi mučimo za golu egzistenciju, oni surađuju i jedu i piju i ništa se ne mijenja. HDZ-ovci su svojom politikom uništili perspektivu i snove mnogih Hrvata u BiH. Ne mislim ni da oni s druge strane išta bolji i da žele dobro Hrvatima u BiH jer nažalost ne misle”, rekao je.

Hrvati se u BiH dijele na dobre i loše Hrvate, objašnjava Milas.

“Dobri Hrvati su oni koji podržavaju politiku Željka Komšića koja je izrazito šovinistička i populistička, a loši Hrvati su fašisti i moraju napustiti BiH jer ne misle kao većina. Građanska BiH nije moguća s aktualnom političkom elitom”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!