Koliko će iznositi naknada za povrat boca kada prijeđemo na euro?

Biznis 25. kol 202207:033 komentara
Z Jan / Panthermedia / Profimedia / ilustracija

Službena valuta u Hrvatskoj od 1. siječnja 2023. godine bit će euro. Bit će to velika promjena za sve građane - plaće i sve cijene iskazivat će se u eurima, ali to će se primjenjivati i na niz drugih stvari.

Naime, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je najavio da će Vlada zbog uvođenja eura mijenjati više od 80 zakona. Također je naglasio da nas do uvođenja eura čeka još nekoliko važnih koraka.

Premijer je istaknuo da je ključno u cijelom procesu zaštititi potrošača, a u tome će pomoći Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kao i niz drugih nafležnih institucija.

VEZANE VIJESTI

Prelaskom na eure mijenjat će se i iskazivanje niza naknada za koje smo navikli da se prikazuju u kunama, a jedna od tih naknada jest i ona za povratnu ambalažu.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja smo pitali koliko će iznositi naknada za povratnu ambalažu kada se uvede euro kao službena valuta.

“Iznos naknade za povratnu ambalažu odredit će se sukladno svim propisima koji uređuju uvođenje eura u Republici Hrvatskoj”, rekli su nam iz ministarstva i dodali:

“Povratna naknada nije iznimka u odnosu na ostale izračune u procesu zamjene hrvatske kune eurom.”

S obzirom na to da fiksni tečaj konverzije iznosi 7,53450 kn, to bi značilo da će te za bocu za koju sada dobijete 0,50 kuna od siječnja sljedeće godine dobiti 0,07 eura, odnosno, umjesto 50 lipa dobivat će se sedam centi.

Što se tiče dvojnog iskazivanja, ono se neće primjenjivati na povratnu ambalažu. Dvojno iskazivanje cijena započinje 5. rujna 2022. i obvezno je prema potrošačima do 31. prosinca 2023.

U “Smjernicama za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom” navodi se da poslovni subjekt nije dužan dvojno iskazivati cijenu i drugi novčani iskaz vrijednosti u slučaju “povratne naknade na ambalaži, aparatima za povrat ambalaže te za povratne naknade ambalaže koje su vidljive na automatiziranom uređaju za preuzimanje otpadne ambalaže”.

Ipak, iako su automati i samoposlužni uređaji izuzeti od obveze dvojnog iskazivanja, u slučajevima kada se na istima može dobiti račun, on mora biti dvojno iskazan.

Treba još reći da će seambalaža s iskazanim piktogramom povratne naknade koja je bila u prodaji i prije dana uvođenja eura i na kojima su iznosi iskazani u kuni koristiti i nakon dana uvođenja eura do potrošnje zaliha, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar