“Pozivam da svi poduzmemo sve što je u našoj moći da nastava ostane u razredu”

Vijesti 03. ruj 202113:36 0 komentara
Robert Anic/PIXSELL

Uoči početka nove školske godine, pravobraniteljica za djecu svoj je djeci zaželjela puno radosti u učenju i druženju s vršnjacima, roditeljima da ih čim lakše prate kroz proces obrazovanja, a učiteljima što skoriju normalizaciju uvjeta u kojima se odvija nastava.

„Nadam se da je pred nama jedna dobra školska godina, u kojoj ćemo se najviše baviti odgojno-obrazovnim potrebama i izazovima djece nakon gotovo dvije godine pandemije, a najmanje prilagodbom na nove izvanredne situacije“, poručila je Helenca Pirnat Dragičević.

Podsjetila je da će se u ponedjeljak više od 33 tisuće šestgodišnjaka i sedmogodišnjaka prvi put uputiti sa svojim roditeljima i skrbnicima u škole širom zemlje. „Djeci tada počinje uzbudljivo i novo razdoblje učenja i osobnog razvoja pa je važno da im već prvi dan pokažemo kako je škola mjesto na kojem se mogu osjećati sigurno, prihvaćeno i podržano“, naglasila je.

Navela je kako uz prvašiće, nakon ljetnih praznika druga djeca nastavljaju svoje obrazovanje u još jednoj školskoj godini u koju, nažalost, ponovno ulazimo s epidemijom koronavirusa.

„I u ovoj školskoj godini molim djecu i roditelje za strpljenje jer smo još uvijek u epidemiološki nepovoljnoj situaciji. Vjerujem da ćemo s većom stopom procijepljenosti odraslih i uz poštovanje epidemioloških zaštitnih mjera ući i u predvidljiviju fazu nošenja s Covidom-19. Pozivam da svi poduzmemo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali da se nastava odvija u razredu“, istaknula je pravobraniteljica.

Početak škole svima nudi priliku za drugačiji start

Naglasila je i kako početak svake školske godine svima nudi priliku za drugačiji start. „Utjecaj učiteljica i učitelja, stručnih suradnika pa i ravnatelja na svako dijete je neprocjenjiv. Osigurajte djeci poticajno okruženje i radost odlaska u školu jer znaju da ih tamo čekaju odrasli koji navijaju za njihov obrazovni i odgojni uspjeh“, pozvala je Pirnat Dragičević.

Posjetila je kako važno da djeca u školi uče o svojim pravima, a među njima i o pravu na sudjelovanje u donošenju školskih odluka.
„Pozivam sve škole da aktivno rade s vijećem učenika te da iskoriste taj mehanizam participacije da djecu pouče aktivnom sudjelovanju u donošenju odluka koje ih se tiču. Djeci će to pomoći da unaprijede svoje socijalne vještine, steknu veće samopouzdanje te da bolje razumiju i poštuju druge. Djeca koja su aktivna u svojoj školi, bit će aktivna kasnije i u društvu“, poručila je pravobraniteljica za djecu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!