Plenković o navodima FT-a: Pritisak, ucjena – to je na rubu fantastike

Vijesti 14. lip 202314:25 3 komentara
N1

U srijedu je održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina. Predsjednik Valde Andrej Plenković dao je nakon tog sastanka izjavu za medije iz Slavonskog Broda.

“Predložene porezne izmjene idu u smjeru da damo više ovlasti predstavničkim tijelima lokalne razine, da ukidamo prirez, da im damo marginu da oni svojim odlukama utječu na atraktivnost lokalnih sredina i time omogućuju ljudima da imaju veće plaće”, rekao je Plenković.

Kaže da u politici to neće svi prihvatiti, ali ne mogu prihvatiti tezu nekih iz oporbe te da treba imati iste aršine.

“U politici je normalno da se sučeljavaju mišljenja, ali ovo su sve odluke u korist građana”, rekao je premijer.

“Teze da će im nešto faliti matematički ne stoji. Politički ih razumijem, ali to jednostavno nije točno”, dodao je.

Posjet Srbiji

Plenković će idućeg petka posjetiti Srbiju, prvi put od početka svog premijerskog mandata.

“Najavit ćemo naš posjet. Važno je da hrvatska javnost da naša Vlada vodi ogromnu brigu o Hrvatima izvan Hrvatske”, rekao je.

“U planu je da se u Subotici organizira i susret s premijerkom Brnabić”, rekao je, dodajući da odlazak u Beograd nije predviđen.

Na upit znači li to da se sigurno neće sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, odgovara: “Ja vam govorim što je predviđeno.” O čemu će razgovarati s premijerkom Brnabić? “O svim temama.”

“To je na rubu fantastike”

Hrvatska vlada radila je pritisak na Allianz nakon što se fond pod kontrolom njemačkog osiguravatelja povukao iz transakcije vezane uz prodaju Konzum trgovina koje su bile u vlasništvu Agrokora, objavio je Financial Times pozivajući se neimeimenovane izbore.

“Bivši vlasnik Agrokora tražio je kredite od brojnih banaka, i u RH i Zapadnoj Euopi i Rusiji”, započeo je Plenković, dodajući da je ta kompanija prošla proces restrukturiranja i da je sada u privatnom vlasništvu.

“Komapnija razgovara s mirovinskim fondovima u Hrvatskoj, koji od naših tijela traže da otkupe udio suvlasništva u kompaniji koji su imale ruske banke. Oni doalze k nama, nitko ih ne tjera. Jedan od tih fondova, u jednom trenutku – a ti novci su novci hrvatskih umirovljenika, najedanput kažu u zadnji tren da neće. Je li ih netko prisiljavao, pristiskao, ucjenjivao – to je na rubu fantastike, popularnog nastojanja da se izmisli neki problem”, objasnio je Plenković.

“Oni su ti koji su htjeli pa su odustali”, dodao je. “Mi nismo iz AZ fonda, pitajte AZ fond.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare