Pravobraniteljica o prizivu savjesti: To nije neograničeno pravo

Vijesti 28. lip 202217:51 > 21:54 2 komentara
N1

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter komentirala je ljudska prava u Hrvatskoj, konkretno pobačaj kao zdravstveno pravo te priziv savjesti u Newsroomu.

Navodi kako postoji sustavni problem koji se odnosi na pravo na zdravstvenu zaštitu i prava pacijeneta, ali i na vladavinu pravu, a pitanje koje je u pozadini svega toga je priziv savjesti.

vezana vijest

“Mi smo s jedne strane institucija koja štiti i ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti, savjesti, slobodu mišljenja, štiti od diskirminacije, ali s druge strane vidimo da su u javnosti plasirane glede prava na priziv savjesti netočne informacije. To pravo proizlazi iz ljudskog prava na slobodu vjere, međutim ono nije ni u jednom međunarodno – pravnom obvezujućem dokumentu kao zasebno i neograničeno pravo, to je nešto što je problematično kad se govori o tome kao neograničenom pravu”.

Napominje kako je itekako ograničeno, između ostalog pravno-zdravstvenom zaštitom. “Kad govorimo u kontekstu reproduktivnih prava žena ono je ograničeno na način da svaka žena koja tako izabere, ukoliko ima zakonom zajamčeno pravo na zdravstvene usluge, mora dobiti tu zdravstvenu uslugu. To je zapravo međunarodno-pravno potpuno jasno, naglašava pravobraniteljica.

Dodaje da je politička odluka kako točno urediti pitanje priziva savjesti.

“Na meni je bilo da dam ovaj međunarodno-pravni okvir. Postoje različiti načini, većina država članica EU trenutno ima priziv savjesti u zdravstvu, ali mnoge ga imaju bolje uređeno nego što ga ima Hrvatska . Bitno je da je tako uređen da funkcinoria u praksi”, tvrdi.

Treba mijenjati zakonski okvir

Smatra da treba mijenjati zakonski okvir. Imamo niz zakona s područja zdravstva i tu odredbu, navodi, treba mijenjati u tim zakonima, a dodatno je pitanje kako i treba li regulirati posebno u novom zakonu o prekidu trudnuće.

“Sasvim sigurno treba što kroz zakon, što kroz podzakonske akte detaljnije propisati proceduru koja mora vrlo jasno odrediti tko točno treba informirati koga o tome te gdje, kada i kamo treba otići. To trenutno nije dovoiljno jasno. Sustav nadzora nad time također nije dovoljno jasan, uz to je važno regulirati da nije moguć priziv savjesti na razini cijele ustanove”, zaključila je pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.