Pravobraniteljica: Treba unaprijediti suzbijanje nasilja nad starijima

Vijesti 15. lip 202315:50 0 komentara
Patrik Macek/Pixsell

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o nasilju nad starijim osobama, 15. lipnja, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter u četvrtak upozorava da je hitno potrebno unaprijediti prepoznavanje i suzbijanje nasilja nad starijima, ne samo u obitelji, već i institucionalnog.

Također, potrebno je unaprijediti prepoznavanje i suzbijanje nasilja koje je posljedica zlouporaba ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, upozorava pravobraniteljica u priopćenju.

Porast broja starijih osoba žrtava nasilja u obitelji

Posljednji dostupni podaci Povjerenstva za praćenje i unaprjeđenje rada tijela kaznenog i prekršajnog postupka te izvršavanja sankcija vezanih za zaštitu od nasilja u obitelji, pokazuju značajan porast broja starijih osoba žrtava nasilja u obitelji u Hrvatskoj – s 314 u 2020. na čak 834 u 2021. kada su u pitanju prekršajni sudski postupci.

Međutim, iz godišnjeg izvješća tog Povjerenstva trenutno nisu vidljivi uzroci povećanja nasilja nad starijima, navodi pučka pravobraniteljica Šimonović Einwalter.

Ti podaci trebaju biti sveobuhvatni i uključivati, primjerice, i nasilje u domovima za starije, a važno je i da su dovoljno segmentirani, odnosno da uključuju i vrste nasilja, u kojem odnosu su počinitelj i žrtva, kako su završili sudski postupci i slično.

Suzbijanju nasilja nad starijima svakako bi doprinijelo i osnivanje Radne skupine za praćenje pojavnosti nasilja nad starijima, uključujući u obitelji i domovima za starije, kaže Šimonović Einwalter.

Poručuje i da je potrebno jačati i edukaciju i učinkovitost službi koje ostvaruju prvi kontakt sa žrtvom ili su dio sustava borbe protiv nasilja – poput policije, socijalne skrbi ili pravosuđa, kako bi nasilje prepoznali, a zatim i kroz njihovo učinkovito postupanje osigurali i adekvatnu zaštitu žrtve te sankcioniranje počinitelja.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka šesta osoba starija od 60 godina tijekom prošle godine bila je izložena nekom obliku nasilja zbog čega je, poručuje pravobraniteljica, sve žrtve važno i osnažiti da nasilje i prijave, jer je moguće da to zbog srama, neinformiranosti ili nepovjerenja u institucije često ne čine.

Čest oblik nasilja nad starijima je i ono ekonomsko, uključujući i kroz zlouporabe ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, kada nekretnina odmah nakon sklapanja prelazi u vlasništvo pružatelja uzdržavanja.

Dvije trećine nikome se nije obratilo za pravnu pomoć

Njih gotovo dvije trećine prema rezultatima istraživanja ureda pučke pravobraniteljice iz 2019., nikome se nije obratilo za pravnu pomoć ili se dodatno informiralo o učincima i posljedicama takvih ugovora.

Potrebno je, kaže, kroz Zakon o obveznim odnosima promijeniti nazive ovih ugovora da osobama koje ih sklapaju odmah bude jasno o čemu je riječ, ograničiti i broj ugovora koji jedna osoba može sklopiti i osnovati registar ovih ugovora.

Dodatno je i dalje kroz Zakon o parničnom postupku potrebno i zakonski odrediti sudske postupke za raskid ovih ugovora kao žurne.

Nasilje u domovima za starije može, navodi Šimonović Einwalter, obuhvaćati različite oblike zanemarivanja i uskraćivanja skrbi, kao i uznemiravanja tijekom smještaja od strane njegovatelja, ostalih zaposlenika ili drugih korisnika.

Pritužbe koje Ured dobiva i obilasci domova pokazuju neke od problema, primjerice, da domovi za stare i nemoćne često nemaju dovoljno medicinskog osoblja, da izostaje stomatološka i ginekološka zdravstvena zaštita stacionarnih korisnika, da je osobna higijena neredovita, da je zaštita privatnosti prilikom njege nedovoljna ili se zbog neadekvatnih uvjeta smještaja nepokretne korisnike rijetko izvodi van.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!