“Predsezona u Dubrovniku mogla bi biti podbačaj za privatni smještaj”

Vijesti 06. lip 202320:31 1 komentar

Najavljuje se da bi ova turistička sezona mogla srušiti rekord turističke sezone 2018. koji je ogledni primjer svim ugostiteljima. Nino Dubretić, vlasnik agencije za iznajmljivanje za N1 govori o tome kakva je situacija s popunjenosti grada Dubrovnika i najavama za ostatak sezone.

“Sezona je kao i svaka dosad specifična. U ovu se sezonu ušlo s nestabilnostima – i dalje te nestabilnosti zbog rata u Ukrajini. S druge strane, narasle su cijene života. Pada i vrijednost britanske funte što je bitna informacija za nas u Duborvniku. Generalno vidimo da je to bolje u odnosu na 2022. Međutim, u usporedbi s 2019. mislim da su brojke na razini dubrovačkog aerodroma, ali i na razini Europe, ispod 2019. Konačne brojke bi značile da će ova sezona vjerojatno prebaciti u prihodu jer su iznajmljivači dizali cijene u odnosu na prošlu sezonu, da će visoka sezona biti iznad čak i 2019., ali ova predsezona bi mogla biti u određenom kontekstu podbačaj za privatni smještaj”, kaže vlasnik agencije za iznajmljivanje.

Na pitanje o tome jesu li cijene u Dubrovniku realne s obzirom na inflaciju, Dubretić kaže: “Najljepša stvar kod formiranja cijene u ovoj našoj branši je što ovisi o ponudi i potražnji. Sva očekivanja koja ti sebi postaviš kad se dovedeš pred zid i vidiš da je to potencijalno 0, a ne 170 eura ili koja god cijena u privatnom smještaju, te svede na neke druge razine i moraš spustiti cijenu da bi uhvatio gosta. Cijenu ovdje formira gost”.

Hrvatima je Dubrovnik tijekom sezone često nedostižan. No, Dubretić kaže da se može naći povoljniji smještaj i u Dubrovniku: “Dubrovnik nije da generalno možeš smjestiti sve u isti koš. Van sezone kada nedostaje gostiju iznajmljvači idu sa svojim minimumom, dok će u vrhu sezone staviti cijene i iznad svojih očekivanja. Može se naći povoljnijeg smještaja i hrane i kave, ali Dubrovnik se nekako uvalio kao žrtveno janje apartmanizacije i svega što se dogodilo u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina. Ali ne možemo generalizirati jer je svaki vlasnik apartmana vlastiti direktor i donosi vlastite odluke o vrijednosti svog apartmana. Ako je prazan, dobro promisli isplati li mu se više spustiti cijenu ili ostati prazan – i dobar dio njih spusti cijenu”.

N1

Kad je riječ o radnoj snazi, kaže: “Nedostaje nam radne snage. Izvozili smo radnu snagu u zapadnu Europu, a sada uvozimo ljude. Događa nam se normalan tok radne snage prema razvijenim zemljama kao što se već dogodio zemljama zapada”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare