Predsjednik HSU-a: Više od 50 posto umirovljenika u zoni je siromaštva

Vijesti 15. lis 202111:19 > 12:392 komentara
Izvor: N1

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević u petak je, u povodu Međunarodnog dana siromaštva 17. listopada, upozorio da više od 600.000 umirovljenika prima mirovinu ispod granice siromaštva, a udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći nikad nije bio niži te iznosi 35,9 posto.

“Prema najnovijim podacima za rujan u Hrvatskoj je isplaćeno 1.113.700 mirovina, a od toga 722.644 mirovine isplaćene su u visini od 500 do 3000 kn, a to je sve u zoni siromaštva. Vrlo je zabrinjavajuća brojka jer je više od 50% umirovljenika koji primaju mirovine u zoni siromaštva”, rekao je Veselko Gabričević.

VEZANE VIJESTI

Istaknuo je da umirovljenici teško mogu pratiti poskupljenja, a situacija će se možda i pogoršati zbog inflacije:

“Osnovne potrebe idu u nebo, a inflacija se izgleda približava jer ako je ovakva stopa inflacije u SAD-u, brzo će nažalost doći i kod nas pa će to dodatno otežati život umirovljenicima.”

Dodaje da su pokrenuli inicijativu u Saboru o izmjenama zakona, no ističe da je potrebna detaljna reforma sustava:

“Usklađivanjem mirovina umirovljenici padaju u još dublje siromaštvo. S obzirom na rast troškova njihova kupovna moć je manja. Potrebna je temeljita reforma mirovinskog sustava. Preko 9000 umirovljenika u Hrvatskoj prima mirovine preko 8.000 kn i oni mogu reći da imaju mirovine dostojne za život.”

Sve veći broj siromašnih

U Hrvatskoj je iz dana u dan sve veći broj siromašnih, a prema EUROSTAT-u granica siromaštva trenutno iznosi 2927 kuna, dok je stopa rizika od siromaštva veća no ikada dosada, rekao je Gabričević na konferenciji za novinare.

VEZANA VIJEST

Prema izvješću HZMO-a, u rujnu ove godine isplaćene su 1.113.522 mirovine, a 722.644 umirovljenika ima mirovine od 500 do 3.000 kuna. Uz to, naglasio je Gabričević, u RH je trenutno i više od 2000 beskućnika, od kojih polovica živi u Zagrebu.

“Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti od 2014.-2020. ostala je mrtvo slovo na papiru, a pojedinačno rješavanje problema je samo krpanje postojećih dubioza. Stoga je krajnje vrijeme da se povede računa o najsiromašnijima, a to su uglavnom nezaposleni, umirovljenici s najnižim mirovinama, osobe starije životne dobi i beskućnici”, rekao je Gabričević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar