Prekinuta sjednica optužnog vijeća, Todorić tražio izuzeće i predsjednika suda

Vijesti 04. stu 202213:20 1 komentar
N1/Domagoj Novokmet

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, zatražio je danas na sjednici optužnog Vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu izuzeće Vijeća, predsjednika suda, glavne državne odvjetnice, svih zamjenika jer je sud odlučio ispitati vještaka Ismeta Kamala i odbio zahtjev branitelja da se dostavi dodatna dokumentacija

Todorić je, podsjetimo, uhićen prije pet godina s još 14 ljudi uhićen, a kasnije i optužen u aferi Agrokor, teškoj 1,2 milijarde kuna, ali optužnica protiv njih još nije postala pravomoćna.

Na sudu se danas pojavio i Ismet Kamal, vještak koji je u ime tvrtke KPMG napravio knjigovodstveno-financijski nalaz, ključ na kojem leži cijela optužnica.

VEZANE VIJESTI

Obrana je od početka tvrdila da nalaz vještačenja nije valjan jer ga nije radila centrala, nego podružnica KPMG-a, koja je time došla u sukob interesa jer je radila vještačenja i za izvanrednu upravu Agrokora.

Još za vrijeme istrage tražili su da ga se izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. Međutim, optužno vijeće ih je odbilo, ali obrane su se žalile i Visoki kazneni sud (VKS) dao im je za pravo. Prema naputku VKS-a trebalo je saslušati Kamala.

Sud je to danas odlučio napraviti, Kamal se pojavio, ali nakon Todorićeva zahtjeva i zahtjeva branitelja koji su tražli dodatnu dokumentaciju sjednica je prekinuta.

Osim Todorića optuženi su i njegovi sinovi Ante i Ivan, te Ivan Crnjac i Tomislav Lučić, koji su bili financijski direktori u Agrokoru. Uz njih u optužnici su i članovi Uprave Ljerka Puljić, Piruška Canjuga, Mislav Galić, Damir Kuštrak, Marijan Alagušić, Alojzije Pandžić, Hrvoje Balent i Ivica Sertić. Također na njom su obuhvaćeni i Olivio Discordia i Sanja Hrstić koji su bili zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly na čijim se revizorskim izvještajima temeljilo sumnjivo poslovanje Agrokora.

Mate Matić, odvjetnik Mislava Galića, kazao je da sudu nije dostavljena dokumetacija od KPMG-a Poljska koja rasvjetljava Kamalovu ulogu.

“Bez dokumentacije koja je nužna glupo je saslušavati svjedoka”, kazao je Matić.

Todorić je, pak, nakon sjednice rekao da ugovor između ŽDO-a i Kamala ne postoji i da DORH ne želi pokazati ugovor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare