Šef Uprave Holdinga otkrio koliko su uštedjeli otpuštanjem 749 radnika

Ekonomija 25. tra 202317:39 1 komentar
N1

Ivan Novaković, predsjednik Uprave Holdinga, u Newsroomu je otkrio kako su postigli pozitivan preokret u poslovanju Zagrebačkog holdinga, a osvrnuo se i na stanje u podružnicama Holdinga te stanju infrastrukture.

“Uspješno smo zaustavili negativne trendove u poslovanju. Snažnim mjerama podizanja efikasnosti smo uspjeli zaustaviti propadanje koje se manifestiralo kroz gubitke i akumulirane dugove. Kratko bih podsjetio na 2021. kada je Holding završio s rekordnim gubitkom od 800 milijuna kuna. Dug na današnji dan iznosi 5 milijardi kuna“, rekao je Novaković.

Mjere uštede

Napominje da Holding nije osnovan kao profitno poduzeće.

“Mi pružamo komunalnu uslugu. S obzirom na to da se radi o dugovima, možemo ih vratiti kroz nekakve buduće prihode”, rekao je Novaković dodajući da je negativni rezultat iz 2021. godine ipak bila posljedica situacije s covidom, energetske krize, ali i zapuštenog poslovanja. Zbog toga su, kaže, poduzeli brojne mjere:

“Strogo smo kontrolirali troškove u 2022. godini, proveli smo proces zbrinjavanja viška zaposlenih, a isto tako smo značajno smanjili korištenje podizvođača na poslovima gdje smo imali vlastite kapacitete.”

Otkrio je da su otpuštanjem 749 radnika u administraciji godišnje uštedjeli oko 120 milijuna kuna, ali ističe da je većina ušteda napravljena na strani materijalnih usluga, odnosno rezanjem vanjskih usluga.

Iako odvjetničke urede i dalje angažiraju u jednom dijelu u procesima ovrha građana, napominje da postoji i sustav e-ovrha te da se radi na unapređenjima kako bi se sustav u potpunosti automatizirao za nekoliko mjeseci.

“S obzirom na to da raspolažemo s nekih 400.000 korisnika, od kojih neki, nažalost, ne plaćaju svoje račune, prisiljeni smo provoditi veliki broj ovrha. Imali smo tehničkih poteškoća, radili smo aplikaciju za provođenje tih ovrha. Očekujemo da ćemo ubrzo u potpunosti prijeći na automatizirani sustav vođenja tih ovrha”, kazao je Novaković.

Na pitanje kolike su uštede na smanjenju usluga odvjetnika, odgovorio je da se u prošlosti na to davalo desetine milijuna kuna godišnje, a sada su to smanjili za sigurno više od 50 posto.

Nova zapošljavanja

S jedne strane uštede, a istovremeno se s druge strane provode novi natječaji za zapošljavanja. Novaković je pojasnio zašto stalno otvaraju nove.

“Otvoreni su natječaji ne samo za radnike čistoće, nego i za cestare, vrtlare… Stalno imamo potrebu za zapošljavanjem radnika tog profila. Mi trenutno imamo opravdani broj radnika, ali svjesni smo da i prirodnim odljevom jedan dio zaposlenika svake godine odlazi. Ljudi odlaze u mirovinu, daju otkaze, tako da moramo stalno imati otvorene da bi nadoknadili taj dio odlazaka”, rekao je Novaković pa dodao da će novim tehnologijama i sustavima smanjiti potrebu za većim brojem operativnih radnika.

Govoreći o novom modelu naplate naknade za odvoz otpada, kazao je da se od uvođenja značajno kod građana primijetilo povećano odvajanje otpada.

Poskupljenje vode

Komentirao je i Projekt Zagreb u sklopu kojeg bi se trebala uložiti značajna sredstva u sanaciju i modernizaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje, a zbog čega su bila najavljena i poskupljenja vode da bi onda sve zaštekalo zbog nespremne dokumentacije.

“U Vodoopskrbi i odvodnji (ViO) situacija je relativno slična kao i u Čistoći. Na poslovima VIO-a stvaramo gubitke i dalje. Određenim mjerama ušteda smo gubitak iz 2021. od 80 milijuna kuna sveli na gubitak od 3,5 milijuna kuna u 2022. Više od toga teško ide. ViO istovremeno ima akumulirane gubitke od 260 milijuna kuna i kredite od 400 milijuna kuna koje je već potrošio. To isto netko mora vratiti”, navodi Novaković pa nastavlja:

“Vidimo svakodnevno da cijevi pucaju, da je situacija de facto neodrživa i moramo hitno povećati ulaganja kako u održavanje tako i u kapitalne investicije. Projekt Zagreb je veliki projekt koji je u visokoj fazi gotov, govorimo o preko 90 posto ishođenih građevinskih dozvola. Najveći izazov imamo kod trećeg stupa pročišćavanja.”

Ističe da je jedino još nepoznanica kako će ga financirati jer je to preveliki zalogaj samo za Holding i Grad Zagreb. “Tu apsolutno očekujemo pomoć od države”, poručio je.

Gradska plinara

Vezano uz probleme u kojima se bila našla Gradska plinara Zagreb Opskrba, rekao je da su na početku krize vodili određene pregovore s HEP-om oko prodaje.

“Gradska plinara može biti zanimljiva potencijalnim investitorima, ali trenutno ne vodimo nikakve pregovore. Pratit ćemo situaciju.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare