“Presuda VS-a u slučaju Fimi media nema nikakve veze s akutalnim vodstvom HDZ-a”

Vijesti 13. lis 202116:24 > 18:482 komentara
Izvor: N1

Gost Newsrooma bio je saborski zastupnik HDZ-a i član Odbora za pravosuđe Damir Habijan.

Vrhovni sud u srijedu je djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

VEZANA VIJEST

“Odluku sam tek sada vidio. Prije svega kao odvjetnik ne mogu nešto komentirati nešto s čime nisam do kraja upoznat. Teško mi je komentirati bilo što. Svi znamo da se navedeni predmet vodi na razdoblje do 2004. do 2009. Sve te radnje nemaju nikakve veze sa sadašnjim vodstvom stranke, s bilo kime tko sada vodi stranku”, rekao je Habijan dodajući da bi bilo neozibljno da sada komentira presudu.

“Mogu reći svoj stav kao pravnik. Stalno se nameće da je HDZ zločinačka organizacija. To je epitet koji zaista ne stoji, govorim s pravnog stanovišta. Recimo, imate trgovačko društvo i direktora koji je proglašen krivim. U zakonu stoji da će i sama pravna osoba biti odgovorna, ne kriva. Ne možemo govoriti da je bilo koja pravna osoba zločinačka organizacija. To pravno ne stoji.. Ostalo stvarno ne mogu komentirati jer nisam još upoznat s detaljima presude, bilo bi neozbiljno”, dodao je Habijan.

Rekao je da “svi postupci Vlade u posljednjih nekoliko godina pokazuju da postoji stvarna volja za borbu protiv korupcije”.

Komentirao je i percepciju javnosti o pravosuđu. “Velik postotak građana ima prilično loše mišljenje o pravosuđu, noindikativno je da velik broj tih građana nije stranka u nijednom sudskom postupkom. Pitanje percepcije, korupcije je puno složenija od onoga kako to žele prikazati brojni zastupnici, pogotovo oni iz oporbe. Tih 97 posto doista je velik postotak, percepcija korupcije, potrebno je doista empirijski istražiti zašto građani imaju takvav stav i mišljenje o pravosuđu”, rekao je Habijan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar