Policija upozorava građane na provalnike! Objavili i savjete kako se zaštititi

Crna kronika 10. srp 202412:26 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Kako bi povećali razinu samozaštitnog ponašanja građana, a u cilju sprječavanja činjenja kaznenih djela protiv imovine i smanjenja posljedica kaznenih djela građanima policija je objavila nekoliko savjeta.

1) Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata.

2) Budite dodatno oprezni ako ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta (tavan, podrum vrt, itd.). Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

3) U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte “špijunkom” kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili tvrtku koju navodno zastupa.

4) Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

5) Provalnici često proučavaju navike žrtve, pa su u opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same, djeca i sl. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede, policiju.

6) Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. – lopovi znaju da ondje treba tražiti. Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

7) Ne objavljujte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama.

8) Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Ako vam se i pored svih samo zaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom, a u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika, savjetuju iz policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!