Priprema se novi model: Obiteljske mirovine u prosjeku veće 300 kn?

Vijesti 30. ruj 202107:13 > 09:36 1 komentar
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Vlada najavljuje da će obiteljske mirovine porasti 13 posto, u godini dana to bi bilo 3600 kuna više povrh dosadašnjih prosječnih primanja, piše u četvrtak Večernji list.

Svaki peti hrvatski umirovljenik korisnik je obiteljske mirovine koju je preuzeo nakon smrti bračnog partnera ili u manjem dijelu roditelja staratelja.

Mahom su to žene, koje preuzimaju 70 posto mirovine preminulog bračnog partnera ako je njihova mirovina bila niža od te svote ili je nisu ni imale.

Plenkovićeva vlada obvezala se da će intervenirati u model obiteljskih mirovina najprije u svom programu rada, a kasnije i u sporazumu sa zastupnikom iz umirovljeničkih redova Silvanom Hreljom.

Osim da bi ta mirovina mogla biti veća oko 13 posto, što sadašnjoj prosječnoj obiteljskoj mirovini od približno 2300 kuna dodaje oko 300 kuna, drugih detalja zasad nema. No i tih 300 kuna puta 12 mjeseci donosi 3600 kuna godišnje povrh dosadašnjih primanja.

Obiteljska mirovina braniteljske populacije veća je od radničke i kreće se blizu 7000 kuna, a prima je oko 15 tisuća korisnika.

Silvano Hrelja kaže da će sredinom listopada javno iznijeti svoj prijedlog novog modela, dogovori i rasprava o njemu trajat će nekoliko mjeseci prije nego što zakon dođe u saborske klupe, a novo rješenje primijenit će se od siječnja 2023. godine.

Ministar Aladrović ponavlja kako je uvjeren da će novi model u primjenu od siječnja 2023., no čuva se detalja.

Obiteljska mirovina po drugim zemljama ide od 50 posto u Bugarskoj i Rumunjskoj, 54 posto Francuskoj, Italiji i Slovačkoj 60 posto do najviših 85 posto u Poljskoj. U svim državama članicama obiteljsku mirovinu prima nadživjeli bračni drug, no u nekim zemljama na popisu nasljednika su i razvedeni bračni drug, roditelji, izvanbračni partneri, djeca, unuci te u pojedinim zemljama braća i sestre, donosi Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare