“Prisila je prisila, svakome treba dati odabir hoće li se cijepiti ili ne”

Vijesti 20. srp 202112:35 > 12:41
N1

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot u N1 Studiju uživo govorio je o cijepljenju protiv koronavirusa, aktivnostima nove zagrebačke uprave, ali i izboru nove čelne osobe Vrhovnog suda.

Troskot kaže kako misli da nije dobro da se Sabor raspušta na tako dug period. Naglasio je kako su članovi Mosta na terenu i da komuniciraju s građanima.

Poslan je i treći poziv za čelnika Vrhovnog suda

DSV je 7. srpnja raspisao i treći javni poziv za čelnu osobu Vrhovnog suda.

“Poslan je i treći poziv za čelnika Vrhovnog suda, ali je pitanje tko će se na njega javiti. Danas nitko ne želi zakonodavnu vlast odvojiti od sudbene.

PROČITAJTE JOŠ

Most je razmišljao o tome da se na poziv jave svi suci Vrhovnog suda, kako bi se odabrao najbolji. Ta bi pozicija trebala biti za časnu osobu, koja je stručna i koja bi trebala početi provoditi reforme. No ta bi osoba mogla biti na paljbi predsjednika i premijera”, rekao je Zvonimir Troskot.

Jedinu reformu će Vlada financirati iz bespovratnih sredstava iz EU-a, kazao je, te naglasio kako Trg Pravde i skupljanje zgrada na jedno mjesto neće dovesti do reforme pravosuđa.

Što se tiče dosadašnjeg rada Tomislava Tomaševića i nove gradske uprave u Zagrebu, Troskot je pohvalio reforme, rezove u visinama naknada, te odabir automobila koji ostaju na korištenju upravi.

PROČITAJTE JOŠ

“No problem s otpadom… Tomašević je u kampanji govorio da ugovore s Ciosom treba ukinuti, ali su na kraju krenuli u reviziju ugovora. Cios im je rekao da slobodno mogu ukinuti ugovore – no ne znamo pod kojim uvjetima.

Ako ne ukineš ugovor, prevario si građane, a ako ga prekineš – hoćeš li uspjeti riješiti toliki otpad? Ako je točno da je odšteta, u ponuđenom ugovoru, toliko visoka da je skuplja nego održavanje…”, kazao je Troskot.

Kazao je da ne zna kako će Grad financirati zaduživanje koje je napravljeno.

“Financije – 800 milijuna kuna kredita od države, 400 milijuna od komercijalne banke. Gdje je 20 posto iz kojih će se to financirati?

Što se obnove Zagreba tiče, Damir Vanđelić je rekao da su od Ministarstva graditeljstva dobili 16 rješenja, a postoji 12.000 zahtjeva. Time će se Zagreb obnavljati još sto godina, dakle, do drugog potresa”, rekao je Troskot.

Cijepljenje: Nacija se ne može voditi tako da se strahom manipulira

Na pitanje čijoj je politici skloniji, Milanovićevoj ili Plenkovićevoj, kazao je kako ima zamjerke i na jednog i na drugog.

“Japan, Hong-Kong imaju procijepljenost na nekih 20 posto, što je pokazatelj da se jedna izrazito školovana, bogata i moćna nacija odlučila ne cijepiti. Japanci imaju ozbiljne studije prema uvoznim cjepivima. Japan je stara zemlja, starije im je stanovništvo, i oni se nisu cijepili. Argument cijepljenosti i ekonomske razvijenosti tu ne stoji.

Nizozemska je na 54 posto cijepljenosti, a tamo se u Utrechtu dogodilo žarište na partyju. Kada je procijepljenost 55 posto, a 1000 od 20.000 ljudi koji su bili tamo se zarazilo…

Ne bih rekao da su osobe nižeg IQ-a te koje se ne cijepe. Deklaracija EU-a zabranjuje diskriminaciju onih koji se necijepe. Prisila je prisila, svakome treba dati odabir hoće li se cijepiti ili ne. Španjolska se boji turista Velike Britanije koji su preko 56 posto procijepljeni s dvije doze.

Postoji strah koji se javlja s obje strane i nacija se ne može voditi tako da se strahom manipulira na ovaj način”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.