Na Hvaru počela tradicionalna procesija koju je zaštitio i UNESCO

Vijesti 06. tra 202322:02 0 komentara
N1

U noći s Velikog četvrtka na Veliki Petak na Hvaru se odvija procesija koja povezuje šest mjesta otoka: Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Istovremeno iz šest župskih crkava (u 22 sata) započnu ophodi na čelu sa križonošom koji nosi križ (težak do 18 kilograma) u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

Procesija Za Križen jedinstveni je obred osobite pobožnosti te izraz vjerskog i kulturnog identiteta stanovnika središnjeg dijela otoka Hvara koji se u neprekinutom nizu odvija pet stoljeća.

Procesija je iznimna je po svom trajanju; tijekom 8 sati prođe se ukupno 25 kilometara te po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika. Svaka procesija vrti se u tom velikom krugu, da bi se u 7 sati ujutro vratila u svoje polazište.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Osim što ima jako vjersko značenje, procesija zbog svoje atraktivnosti i slikovitosti, jer duge kolone paraju noć feralima i velikim svijećama, privukla i veliki broj stranih i domaćih turista.

Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
Vesela Šegvić/N1
N1

Za Hvarane, procesija Za Kriožen nije folklor, ona je autentičan narodni iskaz odanosti vjeri i tradicionalnim vrijednostima, a upisna je u UNESCO-v popis nematerijalne baštine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!